02
Juli

Velika Britanija: Maršom mira počela sedmica obilježavanja genocida u Srebrenici

Published in Svijet

U gradu Guildfordu održan je Marš mira  i na taj način je na Ostrvu zvanično počela sedmica sjećanja na genocid u Srebrenicu gdje je planirano stotine komemoracija širom Velike Britanije.

Marš mira je održan na ideju porodice Muje Delića i njegovih prijatelja iz Guildforda u znak sjećanja na žrtve gdnocida u Srebrenici koji su počinili pripadnici vojske i policije RS-a. Velik broj prisutnih je pozdravilo Muju Delića koji je govorio o njegovom preživljavanju gubitka svojih suboraca, porodice kao i svih koje je poznavao i način na koji su preživljavali najteža ranjavanja. Mujo se zahvalio prisutnim na učešću i svima koji su pomogli ko organizacije Marša Mira, posebno Zijadu Fajkoviću.

 

O okviru Marša mira održan je čas historije na kome su se govornici predstavili svoja iskustva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ferid Kevrić je govorio iskustva kao oficir JNA koji je bio u Bijeljini i kako je kao musliman doživio način uklanjanja nesrba iz službe. Također je opisao kako je dojavio bivšoj supruzi da srbi planiraju napasti Janju i pogubiti sve muslimane i da javi JUTEL-u što je i uradila. Remzudin Alilhodžić je govorio kako je on kao šesnaestogodišnji dječak preživio vrijeme genocida, gubljenje članove porodice i kako je doživio strah koji ga i danas prati. Sabit Jakupović, porijeklom iz Kozarca, je preživio dva ligora, Manjaču i Omarsku. Opisao je strah, bol povrede zbog kojih je kao medicinski evakuant doveden u Englesku.

 

Na kraju se obratio Zaim Pašić predsjednik BH UK Networka i prvoborac Armije Republike Bosne i Hercegovine . Zaim je ispred BH UK Networka, zajednice bh udruženja u Velikoj Britaniji podržao Marš mira i rekao da će predližiti da se ista uvrsti u plan rada Networka. Takodđer je opisao poteškoće preživljavanja sarajlija u toku agresije. Zahvalio se organizatoru i dodao da mu je drago što vidi dosta mladih te da se druže i podrže jedni druge te da pomognu i Bosni i Hercegovini da opstane.

 

Ponajviše zahvaljujući organizaciji Remembering Srebrenica, Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina zemlja izvan Bosne i Hercegovine koja obilježava godišnjicu genocida u Bosni na nacionalnom nivou. Humanitarna organizacija koja je dobila međustranačku podršku u britanskom parlamentu, kao i podršku Nj.V. kralja Charlesa III, odgovorna je za organizaciju najvećeg broja komemorativnih aktivnosti u svijetu. To čini uz podršku bh zajednice na Ostrvu kroz svojih osam engleskih regionalnih odbora i tri državna odbora u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irska i 1.500 aktivista koji odaju počast žrtvama i preživjelima genocida i uče ljude opasnostima mržnje i važnosti izgradnje kohezivnijih zajednica za sve.

 

U znak sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine, Velika Britanija će stotinama događaja i ove godine obilježiti godišnjicu srebreničkog genocida, i to kroz temu: "Zajedno smo jedno".

Istočna Bosna