01
Juli

Večeras nastavak protesta "Srbija protiv nasilja", najavljeno okupljanje ispred Pinka

Published in Svijet

Deveti po redu protesti "Srbija protiv nasilja" zakazani su za večeras, a građani i organizatori su najavili okupljanje ispred zgrade Televizije "Pink" koja je u vlasništvu Željka Mitrovića.

 

Uoči protestnog okupljanja u Beogradu, sinoć je ogromna srbijanska zastava postavljena preko čitave zgrade "Pinka", mjesta gdje će upravo deveti protest biti i održan.


Vlasnik "Pinka" Željko Mitrović reagovao je ranije na najavu organizatora protesta "Srbija protiv nasilja" poručivši Draganu Đilasu, Nebojši Zelenoviću i Aleksandru Jovanoviću Ćuti, kao i Miroslavu Aleksiću (liderima stranaka opozicije), da dođu do njegove kancelarije u zgradi televizije.

 

Mitrović je na svom Twitter profilu napisao da slobodno mogu doći do njegove kancelarije, jer neki od njih dobro znaju gdje se ona nalazi jer nisu izlazili iz nje 30 godina.
Dodao je, također, da o uređivanju programa ne mogu razgovarati jer je on taj koji uređuje program "najgledanije televizije u Srbiji".

 

Osim okupljanja ispred "Pinka", organizatori su najavili i blokadu dvije međunarodne pruge. Također, ovo će biti drugi uzastopni dan protesta nakon što su i jučer održana okupljanja u više gradova, a blokirani su bili autoputevi.


Zahtjevi protesta su momentalna smjena svih članova REM-a, hitno ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.


Također, traže smjenu rukovodstva RTS-a zbog, kako su rekli, emitovanja programa koji afirmišu nasilje, kriminal i agresiju.

 

Zahtjevaju i oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepiju zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

 

Među zahtjevima su smjena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Istočna Bosna