29
Maj

Haos u Zvečanu: 53 osobe povrijeđene u sukobima KFOR-a i lokalnih Srba, jedna osoba životno ugrožena

Published in Svijet

Situacija u Zvečanu došla je do usijanja nakon što je eskalirao sukob između pripadnika KFOR-a i lokalnih Srba. Prema posljednjim informacijama, veliki je broj povrijeđenih.

Više od 53 osobe imaju različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, tri su zadržane u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrijelne rane, izjavio je Zlatan Elek, direktor KBC-a u Kosovskoj Mitrovici. 

Podsjećamo, u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku lokalni Srbi protestuju protiv novih albanskih gradonačelnika, izabranih 23. aprila. Tenzije na sjeveru Kosova porasle su 26. maja kada su gradonačelnici te tri općine, uz asistenciju kosovske policije, ušli u zgrade općina.

Međunarodna zajednica osudila je ovu akciju Kosova i pozvala kosovsku Vladu da izbjegava "nasilni ulazak u općinske zgrade".

Novi gradonačelnici izabrani su nakon što su u novembru prošle godine čelnici općina iz Liste Srbija - glavne stranke Srba na Kosovu - podnijeli ostavke. Srpska lista napustila je sve kosovske institucije zbog odluke Vlade Kosova da provede proces preregistracije automobila s registarskim pločicama izdanim u Srbiji.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području koje sada ne prihvaća rezultate izbora, odnosno nove gradonačelnike.

Istočna Bosna