04
April

Nakon protesta u Moskvi protiv izgradnje džamije, Kadirovci zaprijetili Moskovljanima

Published in Svijet
U nedjelju je u moskovskom distriktu Kosino-Uhtomski došlo do protesta radikalnih vjerskih i desnih skupina protiv izgradnje džamije površine 60.000 kvadratnih metara. Događaj se nije svidio pripadnicima Kadirove "vojske" koji su poslali upozorenje.
 
Prema dostupnim informacijama, pravoslavni stanovnici okupili su se u nedjelju ujutro u lokalnoj crkvi u blizini Svetog jezera. Oni su branili klanjanje namaza, a također su naveli da se ne protive izgradnji džamije, ali žele da se njena gradnja premjesti na drugo mjesto. Već je prikupljeno više od 16.000 potpisa podrške zabrani izgradnji džamije.
 
Planirana džamija bi trebala da bude najveća u Moskvi, a osim toga u planu je i izgradnja medrese.
 
Ovakav razvoj događaja se nije dopao pripadnicima jedinice odanim čečenskom lideru Ramzanu Kadirovu koji učestvuju u ruskoj agresiji na Ukrajinu.
 
Naime, u objavljenom videu Kadirovci govore kako se obraćaju svima uključujući neslavene i nemuslimane koji se miješaju u izgradnju džamije u Moskvi.
 
"Mi smo na prvoj liniji fronta i vidimo videe koje su napravili različiti ljudi koji nisu muslimani. Pozivamo ruske vlasti da pokrenu kaznene istrage protiv ovih osoba i izreknu presude pa će i drugi razumjeti. Nas ne zanimaju međunacionalni problemi, počinitelji trebaju biti u zatvoru ili uništeni", govori vojnik na snimku.
 
 
Zatim navodi kako ne prijete nego jednostavno upozoravaju da ako su protiv volje Svemogućeg (Boga) će se boriti protiv njih.
"Nije nas briga protiv koga se moramo boriti. Zažmirit ćemo na jedno oko i natjerati vas da se preispitate. Ako se pojavi još jedan ovakav video, mi sigurno dolazimo," zaključuju u snimku Kadirovci.

Istočna Bosna