03
Mart

Kurti: Zajednica srpskih opština ‘neće proći’

Published in Svijet

Premijer Kosova kaže kako sporazum između Kosova i Srbije predstavlja važan korak u jačanju vanjskih i međunarodnih odnosa, ali da zajednicu srpskih opština nije podržao Ustavni sud Kosova.

 

 

 

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio kako temeljni sporazum između Kosova i Srbije predstavlja važan korak u jačanju vanjskih i međunarodnih odnosa dvije nezavisne države, ali da “zajednica srpskih opština [ZSO] ne prolazi”, jer je nije podržao Ustavni sud Kosova.

 

“Zajednica je prošla ovdje, u Skupštini [Kosova]. Ona ne prolazi. Nije je podržao Ustavni sud [Kosova]. Nije prihvatio narod. Zajednica ne prolazi ni od premijera, ni od Vlade”, kazao je u obraćanju zastupnicima Skupštine Kosova iza ponoći, a njegov govor naišao je na kritike opozicionih zastupnika, koji smatraju da je premijer prihvatio osnivanje ZSO-a na Kosovu, prenosi Fena.

 

Prema njegovim riječima, Srbija nije uspjela nametnuti formiranje ZSO-a kao preduvjet, iako je tokom sastanka u Briselu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić govorio samo o toj zajednici.

 

Opozicija: Kurti pokušava ‘prodati’ sporazum “Kada se sastanem s predsjednikom Srbije u Briselu, on kaže samo ‘zajednica’ i ništa više”, istaknuo je Kurti.

 

Premijer Kosova je dodao da će sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom ukloniti prepreke članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, kao što je ulazak u NATO i potpisivanje Partnerstva za mir s NATO-om.

 

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku je na sjednici, koja je trajala do kasnih sati, kazao da Kurti pokušava “prodati” sporazum sa Srbijom, a Kurtijev govor nazvao je “ponoćnom bajkom”.

 

“U najvažnijem procesu koji se događa u Evropi, Skupština Kosova ima dužnost baviti se ovakvim pitanjem. Nažalost, imamo velike nesuglasice. Čini se kako smo zaboravili da je potrebno unutrašnje zajedništvo i odgovorno ponašanje prema državi”, rekao je Abdixhiku.

 

Tokom sjednice su zastupnici opozicijskih stranka optužili Kurtija da je odustao od obećanja koja je dao tokom izborne kampanje prihvatanjem evropskog plana.

 

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi kazao je da posljednji sporazum postignut u Briselu između Kosova i Srbije ne može imati ustavnu, obavezujuću i pravnu valjanost ako ga ne ratificira Skupština Kosova.

 

“To je sporazum koji kaže, na dan objave se vidjelo da je dogovoreni naziv ‘Sporazum o putu normalizacije’, u nacrtu se zove ‘Temeljni sporazum’, ali tekst je gotovo isti iz ranijih verzija. Zastupnicima u Skupštini nije bilo jasno o čemu je premijer Kurti pregovarao, koje su se promjene dogodile”, rekao je Krasniqi, prenose Reporteri.

 

Vučić tvrdi da neće potpisati priznanje Kosova Zastupnica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu kazala je da je prihvaćanje sporazuma razotkrilo Kurtijevu karijeru “punu demagogije, prevara, manipulacije i licemjerja”.

 

Čelnici Srbije i Kosova podržali su 27. februara na sastanku u Briselu prijedlog Evropske unije za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom.

 

Vučić i Kurti složili su se da nema daljnje potrebe razgovarati o prijedlogu sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

 

Vučić je kasnije rekao da, dok je predsjednik Srbije, neće potpisati ni formalno, ni neformalno priznanje Kosova ni njegovo članstvo u Ujedinjenim narodima.

 

IZVOR: AGENCIJE

Last modified on petak, 31 Mart 2023 22:53

Istočna Bosna