08
Juli

Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH, pružena podrška Schmidtu

Published in Svijet

Njemački Budestag danas je usvojio Rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom je data "podrška BiH na putu ka boljoj budućnosti". 

Podrška Christianu Schmidtu u BiH, te kritike na račun člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika poruke su koje su se više puta mogle tokom rasprave o slanju njemačkih vojnika u misiju u BiH. Većina govornika podržala je misiju ALTHEA, no bilo je i onih koji su bili protiv toga.

Iz AFD-a su tokom rasprave poručili da neće podržati slanje njemačkih vojnika u BiH, te ustvrdili da Zeleni ništa ne propituju kritički.

“Ako šaljemo njemačku vojsku, to znači da mora postojati mandat UN, kao što to nije bio slučaj 1999. godine na Kosovu, to mora biti u njemačkom inetresu, a ne kao što je to bio slučaj u Maliju. I za to mora postojati strategija za intervencija, a ne kao u Maliju, Iraku, na Kosovu, Afganistanu”, rekao je predstavnik AFD-a.

On je u diskusiji rekao da se mora biti suzdržano što je dugi niz godina bio Njemački rezon, zbog realnopolitičkih razloga. Ustvrdio je da Zeleni i ljevica ništa više kritički ne propiruje.

“Naravno da je stabilsnost na Balkanu interes Njemačke. Daću nekoliko primjera, izbjeglice, kriminalitet, ali sa ponovnim angažmanom Bundescera u BiH se neće promjeniti ništa”, rekao je govornik.

Liberal Tomas Aker osvrnuo se na odnose u regionu, te člana Predsjedništva BiH nazvao separatistom.

“Kada Vučić kaže da svoju zemlju odvesti u EU, moramo uzeti u obzir da saradnja sa Dodikom i separatistima nije put ka EU. Ovdje je ključ da EU mora imati jedinstven nastup naspram separatističkih snaga”, rekao je Aker.

Više puta tokom rasprave poslanici u Bundestagu potcrtavali su značaj evropskog puta BiH i davali podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

“Od ‘95 godine smo imali osam slobodnih izbora na državnoj razini, jako je važno očuvati taj faktor demokratije u BiH, zato podržavamo Christiana Schmidta u BiH svom snagom, obzirom na predstojeću reformu Dejtonskog sporazuma, po mom će se mišljenju morati raditi o tome kako će tri naroda urediti ravnopravnost, te zaštiti prava manjina”, rekao je Knut Abraham iz kluba CDU/CSU tokom diskusije o slanju ALTHEA misije u BiH.

Adis Ahmetović, izvjestilac za BiH ispred Bundestaga poručio je da vraćanje u misiju ALTHEA važan korak za osiguranje mlade demokratije, kakva je u BiH.

“Želimo se vratiti u misiju Althea, želimo spriječiti nastajanje trećeg entiteta. Želimo osigurati suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Koncept konstitutivnih naroda je propao. Moramo imati jedan glas za sve u BiH. Mora vrijediti jednakost za sve. Moramo podržati BiH na putu ka EU”, kaže Ahmetović.

Istočna Bosna