26
Maj

OVA FOTOGRAFIJA DIRNULA JE CIJELI SVIJET: JEZIVA PRIČA IMA SRETAN KRAJ, EVO KAKO DANAS IZGLEDA DJEČAK IZ AFRIKE

Published in Svijet

Dankinja Anja Ringren Loven spasila je život dječaku iz Nigerije kojeg su optužili za vještičarenje.

 

Roditelji su ga zbog toga napustili i ostavili da umre na ulici od gladi i žeđi. Fotografija na kojoj Anja daje izmučenom i izgladnjelom dječaku keks i vodu, postala je jedan od najupečatljivijih prizora koji je stigao iz Afrike posljednjih godina.

 

Nakon što je napušten od svoje zajednice, maleni dječak, kojem su kasnije dali ime Houp (Nada), preživljavao je hraneći se otpacima i smećem. Bio je u užasnom stanju kada ga je Anja pronašla.

 

Potom je zamolila ljude preko interneta da doniraju novac za liječenje malenog Houpa, pa je iz čitavog svijeta primila donacije u vrijednosti od 2 miliona dolara.

Anja i njen muž su željeli da pomognu i drugoj djeci koja se suočavaju sa sličnim problemima kao i Houp, pa su osnovali fondaciju “Zemlja nade” za svu djecu koju nazivaju vješticama, pa su zbog toga ostavljena na ulici i žive u užasnim uslovima. Neretno se dešava da su ta djeca zlostavljana i ubijana, posebno u ruralnim dijelovima Nigerije.

 

Anja s vremena na vrijeme obavještava javnost preko svojih naloga na društvenim mrežama o Houpovom napretku i odrastanju, pa je tako prije mjesec dana podijelila novu fotografiju ovog dječaka čija je priča rasplakala svijet. On je danas zdrav, nasmijan i sretan.

 

Mislim da je sigurno reći da je moja i Houpova fotografija postala jedna od najzastupljenijih fotografija na svijetu. Svakog dana se dijeli na društvenim mrežama i ima milione lajkova. Nakon spašavanja Houpa 2016. godine, intervjuisali su me mediji širom svijeta i od tada je priča o Houpu objavljena u mnogim člancima – napisala je Anja na Instagramu.

 

Dodala je da je Houpova priča podsjeća na “Ružno pače” H. K. Andersena.

 

U priči, labud se rađa u porodici pataka i ide od mjesta do mjesta prezren i osuđivan od svih koje stretne. Na kraju se pretvara u labuda i pronalazi svoje pravo mjesto u svijetu – napisala je Anja.

 

Dodala je da su Houpa također osuđivali svi i bio je prezren od cijele zajednice.

 

I kao što znate, Houpova priča je također imala sretan kraj. Jedini problem u Houpovoj priče je što su uprkos hiljadama članaka, intervjua, brojnih dokumentarnih filmova i optužbama za vještičarenje u Nigeriji, djeca i dalje stigmatizovana, mučena i ubijena. Zakoni koji imaju za cilj da zaštite djecu se ne primijenjuju, a broj djece koja se optužuju da su vještice raste jer to je postalo profitabilan posao – navela je ona.


Zamolila je sve da nastave da dijele, ne samo Houpovu priču, već i sve užasne priče o djeci i da podrže ‘Zemlju nade’ da bi njihov glas bude jači i moćniji.

 

U ovom trenutku, jedno dijete je živo spaljeno. Oko djece su stavljali automobilske gume i zapalili ih. Mrtvi ne mogu vapiti za pravdom. Uz svu surovost i teškoće našeg svijeta, mi nismo obični zarobljenici sudbine. Naša djela su važna i mogu da skrenu historiju u pravcu pravde – zaključila je Anja na Instagramu.

Last modified on četvrtak, 26 Maj 2022 15:27

Istočna Bosna