Stoltenberg je istakao da pažljivo prati dešavanja u Bosni i Hercegovini, te je podsjetio da je NATO pomogao uspostavi mira tokom agresije na BiH devedesetih godina.

 

- Mi smo dugoročno opredijeljeni za mir i tu smo da pružimo podršku kako bismo osigurali mir i stabilnost. Pratimo retoriku podjela i zapaljive poruke koje dolaze iz Republike Srpske i zato sada razmatramo kako možemo dodatno ojačati našu podršku, uključujući izgradnju odbrambrenih kapaciteta i lakog naoružanja koje su važne da bi se pomoglo u očuvanju mira u BiH - kazao je Stoltenberg.

 

Cilj je, naglašava, da se spriječi nova nestabilnost i novi rat.

 

- Zato smo tamo - kazao je generalni sekretar NATO-a.

 

Stoltenberg je jučer telefonski razgovarao sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji je ranije doveo u pitanje pristanak Hrvatske za članstvo Finske i Švedske u NATO i to zbog Izbornog zakona u BiH.

 

- Bio je to konstruktivan razgovor. On je izrazio zabrinutost koju već odavno izražava. Razgovarali smo o potencijalnom članstvu Finske i Švedske. Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenje i da će Finska i Švedska postati članice saveza - ističe Stoltenberg.

 

Šefik Džaferović je sastanak sa Stoltenbergom ocjenio konstruktivnim, te je naglasio da postoje političke snage u BiH koje osporavaju put Bosne i Hercegovine ka NATO i EU integracijama.

 

- Uvjeren sam da će NATO nastaviti štititi mir što je posebno važno zbog mogućeg preljevanja krize iz Ukrajine. U BiH postoji ruski utjecaj i otvorene prijetnje s ruske srane, a to radi ruski ambasador - kazao je Džaferović.

 

Predsjedvajući Predsjedništva je zamolio da se na samitu u Madridu da snažna podrška NATO putu i BiH da se ojača NATO štab u Sarajevu.

 

Kada je u pitanju Izborni zakon u BiH, Džaferović je istakao da je to unutrašnje pitanje, te da će se te stvari rješavati i odlučivati u Bosni i Hercegovini.

 

- Mislim da cijeli svijet zna zbog čega nisu uspjeli pregovori i gdje leži odgovornost za to. Za nas je neprihvatljivo da se uvjetuje bilo čiji NATO put izmjenom Izbornog zakona u BiH - kaže Džaferović.

 

Osvrnuo se na izjave Milorada Dodiku koji je ponovo pričao o "mirnom razlazu".

 

- Dodik, ali i svi drugi treba da znaju da nema razlaza u BiH, a pogotovo ne mirnog i nema nikakvih dodatnih teritorijalnih, niti etničkih podjela. Postoji Dejtonski sporazum i najbolje je za sve u BiH da se striktno drže svega onoga što danas imamo na snazi. Svi koji budu atakovali na BiH, završit će kao oni koji su devedesetih godina pokušali razbiti BiH - kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.