06
Maj

Završena obdukcija poslije ekshumacije, Muamer Zukorlić sahranjen

Published in Svijet

Obdukciju su, prema najavama, radili obducenti sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga

 

 

U Novom Pazaru, poslije obavljene obdukcije, u haremu Altun alem džamije je 6. maja sahranjen nekadašnji muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, piše Radio Slobodna Evropa.

 

Obdukcija je obavljena na Odjeljenju za sudsku medicinu i patologiju Opšte bolnice u tom gradu na jugozapadu Srbije.

 

Posmrtni ostaci Muamera Zukorlića ekshumirani su ranije tokom dana sa groblja u selu Orlje, u opštini Tutin pored Novog Pazara.

 

Obdukciju su, prema najavama, radili obducenti sudskih medicina iz Beograda, Sarajeva i Hamburga.

 

Zukorlić je preminuo iznenada u 51. godini 6. novembra 2021. godine, a tada je kao uzrok smrti naveden srčani udar.

 

Njegov sin Usame Zukorlić, koji ga je naslijedio na čelu Stranke pravde i pomirenja (SPP), rekao je nakon ukopa da su još jednom ispratili vođu, kao i da su “njegovom smrću ostali siročići”.

 

Usame je novinarima ranije 6. maja uoči ekshumacije rekao da je ovo jako težak trenutak za porodicu, ali da im je potreba za istinom o uzroku smrti bila ispred emocija.

 

On je ranije na društvenim mrežama objavio da je Viši sud u Novom Pazaru odobrio međunarodnu ekspertizu sastavljenu od obducenata sudskih medicina iz ova tri grada.

 

Ovaj sud postupa od 11. aprila po njegovoj krivičnoj prijavi Republičkom javnom tužilaštvu (RJT), u kojoj on traži da se utvrdi tačan uzrok smrti njegovog oca.

 

Usame je ranije predao RJT laboratorijske nalaze koji, kako je prije toga saopštio javnosti, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću.

Istočna Bosna