Kazao je da će SAD-e raditi s Njemačkom kako bi osigurale da gasovod Sjeverni tok 2 "ne ide dalje".

 

- Rusija će platiti još veću cijenu ako nastavi agresiju - uključujući i oštrije sankcije - upozorio je on.

 

U onom što je nazvao "prvom tranšom" sankcija protiv Rusije, Biden je najavio korake da blokira trgovinu koja uključuje dvije velike banke - VEB i Rusku vojnu banku i da odsiječe dijelove ruske ekonomije od međunarodnih finansijskih sistema.

 

Rekao je da te sankcije "idu puno dalje" od ranije uvedenih sankcija te će odsjeći ruskoj vladi pristup zapadnim finansijama, koje joj trebaju zbog servisiranja javnog duga.


Biden je kazao da je "ruski predsjednik sinoć efektivno objavio da će odrezati dio Ukrajine".

 

- Slušajući njegov govor, jasno je da Putin sprema argumente da ode još dalje i silom zauzme više ukrajinske teritorije. Ovo je početak njegove invazije Ukrajine. Počet ćemo uvoditi sankcije koje idu puno dalje od onog što smo uveli 2014. godine. Šta pobogu Putin misli da mu daje pravo priznavati nove takozvane države koje se nalaze na teritoriju susjedne zemlje? To je kršenje međunarodnog prava - rekao je Biden.

 

- SAD i saveznici iz NATO-a će braniti svaki pedalj teritorija članica NATO-a. Ukrajinu i dalje okružuje više od 150.000 ruskih vojnika. Rusija povećava zalihe krvi. Što će im krv ako ne planiraju invaziju? Odbrana slobode imat će svoj trošak, kako za Ameriku tako i za druge. Ali pazit ćemo da trošak sankcije ide na račun Rusije, a ne drugih zemalja - rekao je Biden, nastavljajući:

 

- Jučer je svijet jasno čuo kako Putin prekraja historiju. Išao je više od 100 godina u historiju. Direktno je napao pravo Ukrajine na postojanje. Eksplicite je zaprijetio ratom ako se njegovi ekstremni zahtjevi ne prihvate - rekao je Biden.

 

- I dalje ima vremena da se izbjegne scenarij koji je uzrokovati nezamislivu patnju za milione ljude. Rusiju ćemo suditi prema djelima, a ne riječima - rekao je Biden.

 

Rekao je da je odobrio dodatno kretanje američkih snaga prema saveznicima u istočnoj Evropi, te da će snaga i oprema, koje su već u Evropi, biti poslane u baltičke zemlje Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

 

- Da budem jasan, ovo su odbrambeni potezi s naše strane. Nemamo namjeru da se borimo protiv Rusije - naglasio je on.

 

Nakon uvodnog dijela govora, američki predsjednik je krenuo najavljivati sankcije koje će uvesti Rusiji.