21
Februar

Bijela kuća: Očekivali smo ovo od Rusije, spremni smo odmah odgovoriti

Published in Svijet

Predsjednik Rusije Vladimir Putin večeras je priznao nezavisnost dva otcijepljena područja Ukrajine, Lugansk i Donjeck, koji su pod kontrolom separatista koje podržava Rusija.

Nakon ovog Putinovog poteza, oglasili su se i iz Bijele kuće.

 

"Očekivali smo ovakav potez Rusije i spremni smo da odmah odgovorimo. Predsjednik Biden će uskoro izdati izvršnu naredbu koja će zabraniti nova ulaganja, trgovinu i finansiranje od strane američkih osoba u, iz ili u takozvane regije DNR i LNR Ukrajine.

 

Ova naredba također će dati ovlaštenje za izricanje sankcija bilo kojoj osobi za koju je odlučeno da djeluje u tim područjima Ukrajine. Ministarstvo vanjskih poslova i trezor će uskoro imati dodatne detalje. Uskoro ćemo objaviti i dodatne mjere vezane za današnje očito kršenje međunarodnih obaveza Rusije.

 

Da budemo jasni - ove mjere su odvojene od brzih i oštrih ekonomskih mjera koje smo pripremali u koordinaciji sa saveznicima i partnerima, ako bi Rusija dodatno izvršila invaziju na Ukrajinu, te bi bile dodatak njima.

 

Nastavljamo bliske konsultacije sa saveznicima i partnerima, uključujući Ukrajinu, o sljedećim koracima i o tekućoj eskalaciji duž granice Rusije s Ukrajinom", poručili su iz Bijele kuće.

Istočna Bosna