09
Februar

Scholz: Sankcije se pripremaju, situacija i dalje napeta

Published in Svijet

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u srijedu da je Moskva razumjela da je Zapad ujedinjen u riješenosti da uvede oštre sankcije Rusiji ukoliko napadne Ukrajinu i dodao da je situacija i dalje napeta.

“Prerano je reći da su problemi riješeni. Oni su ozbiljni i ostat će takvi još neko vrijeme, tako da zaslužuju našu pažnju”, poručio je on na konferenciji za novinare nakon razgovora s danskom premijerkom Mette Frederiksen, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

 

Scholz je dodao da Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO djeluju usklađeno kada se radi o potencijalnim sankcijama, kao i da se one veoma dobro pripremaju.

 

Delegacija visokih američkih zvaničnika boravila je ove sedmice u Evropi kako bi razgovarala o koordinaciji potencijalnih sankcija i mjera za kontrolu izvoza koje bi SAD i saveznici mogli poduzeti u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu, rekao je ranije zvaničnik administracije.

 

Prijetnje kaznenim akcijama


Delegacija, koja uključuje zvaničnike ministarstva finansija, državnog i trgovinskog ministarstva otputovat će u Veliku Britaniju, Francusku, Belgiju i Njemačku kako bi se sastala s kolegama, rekao je zvaničnik.

 

Sjedinjene Države pripremaju kaznene akcije protiv Rusije ako njena vojska pređe u Ukrajinu.

 

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, ali poriče planiranje invazije.

 

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan upozorio je u nedjelju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti napad na Ukrajinu u roku od nekoliko dana ili sedmica.

 

Sjedinjene Američke Države i saveznici zaprijetili su opsežnim ekonomskim sankcijama protiv Rusije ako izvrši invaziju.

 

To bi moglo uključivati ​​finansijske sankcije, kao i mjere za kontrolu izvoza, prenosi Al Jazeera Balkans

Istočna Bosna