23
Juli

Vodeći svjetski mediji pišu o Inzkovom zakonu i Dodikovoj reakciji

Published in Svijet

Odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko danas je izmjenom Krivičnog zakona nametnuo zabranu negiranja genocida u Bosni i Hercegovini i veličanja ratnih zločinaca, a vijest o njegovom potezu odjeknula je kako u regionalnim, tako i u svjetskim medijima.

 

Reuters, ABC News, Washington Post i Associated Press (AP) su među vodećim svjetskim medijima koji su prenijeli informaciju o Inzkovom zakonu, kao i reakcijama bosanskohercegovačkih političara.

 

AP je čitateljima predstavio objašnjenje o Inzkovoj funkciji u BiH, navodeći kako je Ured visokog predstavnika najviše međunarodno tijelo u BiH koje nadgleda implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Osim toga, naveli su i kako Inzkov ured posjeduje ovlasti kojima može nametnuti odluke, ali i smijeniti zvaničnike koji remete etnički balans i napore za pomirenjem između tri naroda koja žive u našoj zemlji.

 


Washington Post je prenio izjavu ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, koja je u svom saopćenju za javnost pozdravila Inzkovu odluku.

 

Reuters piše kako je Milorad Dodik na konferenciji za medije ponovio kako se genocid nije dogodio, dodajući zatim da je Republika Srpska prisiljena da krene u disoluciju od BiH. U njihovom tekstu se navodi i Dodikova izjava: "Ovaj zakon je posljednji ekser u kovčegu BiH".

Istočna Bosna