26
Avgust

DODIK: SRPSKI NAROD JE NEZADOVOLJAN U BIH, IZGUBILI SMO SARAJEVO, A BOŠNJACI ŽELE UNIŠTITI RS

Published in BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu kazao da je razgovarano o različitim pitanjima i problemima.

 

Fena
  
  • Veoma smo zadovoljni razgovorima. Oni su za nas bili veoma uspješni. Zahvalni smo za podršku koja u kontinuitetu dolazi od predsjednika Vučića i njegovog tima i za razumijevanje za RS i status srpskog naroda, ne samo u RS-u nego i u FBiH – kazao je Dodik.

Kazao je da Srbija želi da podrži narod u RS-u, te je dodao da su veoma zadovoljni finalizacijom razgovora o obrazovnim temama i onim koje se odnose na obilježavanje historijskih događaja, prenosi Faktor.ba

  • Interes javnosti je vezan za ono što smo ranije rekli predsjedniku Vučiću, a i dostavili. Ja sam te teme inicirao. Želio sam da predsjednika i rukovodstvo Srbije upoznam sa stanjem vezanin za provođenjem Dejtonskog sporazuma. Naša politika je politika mira i mi tražimo da mir bude trajan, da bude stabilan. Naša politika nije rat, politika eskalacije koja bi dovela do rata, već politika mira, koji bi trebao osigurati stabilnost u regionu. Srbija treba i može da bude upoznata sa svim detaljima vezanim za provedbu tog sporazuma – izjavio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je kazao da srpski narod u BiH nije zadovoljan situacijom u kojoj su “izgubili Sarajevo”.

 
  • Ogromno materijalno bogatstvo koje smo tamo imali. Izgubili smo čiste srpske općine na prostoru FBIH. Bez obzira na gubitke koji su bolni za nas, treba da damo prednost miru i realizaciji Sporazuma. To uvijek nije bilo baš tako. Čitava jedna politika harange protiv RS-a je rezultat činjenica da bošnjačko rukovodstvo u Sarajevu ostaje trajno motivirano da se degradira i uništi značaj RS-a do stvaranja prazne ljušture u kojoj neće biti nikakvog sadržaja i u kojoj će i Srbi i sami biti nezadovoljni time – izjavio je Dodik.

Dodik je kazao da ga uvijek iznova iznenade riječi iz Sarajeva vezane za prijetnje ratom, da se, kako je kazao, drže predavanja o tome “ako ne uradite tako, bit će ovako”.

  • Naravno da me to brine i da niko normalan o tome ne bi mogao da ne povede računa. Imajući u vidu da je u procesu iza nas sve učinjeno da RS bude devastirana u smislu da ima mogućnost da ima svoje oružane snage, kako je to predviđeno Dejtonom, da ima svoju namjensku industriju. Sve je uništeno raznim izmišljenim aferama, kako navodno namjenska industrija RS-a u ranijem nekom periodu sarađuje sa Sadamom Huseinom i to je bio porovod da se potpuno namjenska industrija u RS-u dovede do nule. U isto vrijeme u FBiH postoji šest fabrika oružja i municije koje besprijekorno rade i imaju podršku tih vlasti i upozorenja koje smo mogli da čujemo da oni to ne prozivode samo za izvoz nego i za, kako su to rekli, za “ne daj Bože”, a njihovo “ne daj Bože” je RS – tvrdi Dodik.

Dodik je kazao da je sastanak bio prilika da se razgovara o zaključcima Narodne skupštine RS-a, te da će o tim stavovima upoznati druge važne zemlje u svijetu. 

  • Smatramo da imamo pravo da se bavimo politikom i odbranom statusa RS-a i da u tom političkom procesu želimo da osiguramo podršku prijatelja – izjavio je član Predsjedništva BiH.

Tvrdi Dodik da u BiH postoji Ustav koji se krši odlukama Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, što slabi poziciju snagu i utjecaj RS-a. Požalio se da visoki predstavnik pokušava da kreira politike koje idu ka daljoj razgradnji entiteta RS.

  • Zato sam ovdje došao, ne samo da upoznam predsjednika Vučića, nego da od njega tražim garancije da se neće dozvoliti ugrožavanje silom našeg statusa i moram da kažem da sam time jako zadovoljan – izjavio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je kazao da entitet RS samo traži provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, te da se nikada neće umoriti u tome jer je njegova obaveza da brani status RS-a.

  • Nema nikakvog tajnog dogovora. Na našem dnevnom redu nije separacija. Na našem dnevnom redu je provedba međunarodnog sporazuma koji se zove Dejtonski sporazum. Imamo pravo i pitali smo danas predsjednika Vučića kako je moguće da neka međunarodna zajednica priznaje pravo Kosovu da se izdvoji iz Srbije, a da recimo RS to nema. Zašto je problem ako mi to pitamo, ako tražimo odgovore, ne samo ovdje nego i na svim drugim mjestima? Kako je moguće da se dozvoli separacija BiH od Jugoslavije, a da se ne dozvoli RS-u ni da traži ojačavanje svog statusa kojeg je dobila međunarodnim sporazumom? Kakvi su to aršini i ko to kreira? Zašto jedni imaju pravo, a drugi nemaju? Zašto smatrate da je dovoljno moćno samo zato što vi mislite da izvršite odvajanje Kosova, to priznate na brzinu, a da RS-u kažete da ima da ćuti i ne progovara o svom statusu, sve do momenta dok nas ne unište.Mi to, naravno, nećemo dopustiti – poručio je Dodik.

Entitet RS, tvrdi, radi u vrlo složenim okolnostima, te je pomoć Srbije u tom kontekstu veoma značajna.

  • Upozoravat ću na to da je neodrživo da se nastavi sa kršenjem i da mi tražimo da se vrati status po Ustavu BiH, kako bi mogli da razgovaramo. Ovih dana ste mogli čuti kako neki predlažu ustavne promjene. Mi savršeno dobro čitamo i znamo šta su te ustavne promjene. To je novo razvlaščivanje RS-a. Mi branimo Ustav i proglašavamo se krivim, nama kače priču o tome kako mi hoćemo neke sukobe – izjavio je Dodik.

Istočna Bosna