10
Juni

Tupajić: Inicijativa za postavljanje Cvijeta Srebrenice, na Skveru ili kružnom toku na nekom drugom primjerenom mjestu u gradu

Published in BiH

Predsjednik Kluba vijećnika GO SDA Tuzla mr.sc. Mirza Tupajić je prema Gradskom vijeću Tuzla ponovo uputio inicijativu za postavljanje Cvijeta Srebrenice, na Skveru ili kružnom toku na zapadnom ulazu u grad ili nekom drugom primjerenom mjestu.

 

Obrazloženje:

 

Svaki grad u BiH treba da ima neki simbol koji će nas konstantno podsjećati na žrtve  genocida, a ne da se toga prisjećamo samo 11. jula. Predlažem da to bude urađeno kao umjetnička instalacija sadnjom cvijeća i trave u obliku srebreničkog cvijeta ili eventualno oslikano na nekom većem panou ukoliko ne bi moglo da se smjesti na kružni tok.

 

Ovu inicijativu sam već postavljao na sjednici Vijeća 10.07.2015. godine u formi vijećničkog pitanja, gdje sam dobio potvrdan odgovor. Na žalost ova inicijativa još nije realizirana.

 

Istu inicijativu Udruženje „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ je uputilo prema ambasadama u Bosni i Hercegovini, sa ciljem da se ista aktivnost realizira u većim gradovima u svijetu. Pozitivno su odgovorile mnoge velike države (SAD, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Holandija, Belgija, Turska…) pa zašto ne bi i grad Tuzla – navodi Tupajić.

Last modified on srijeda, 10 Juni 2020 08:17

Istočna Bosna