Činjenicu da se taj novac još ne može koristiti za predviđene svrhe, a to su borba protiv pandemije koronavirusa i saniranje njenih ekonomskih posljedica, građani mogu "zahvaliti" Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) BiH, odnosno njenom ministru finansija i trezora BiH Vjekoslavu Bevandi.

 

Suprotno već ustaljenoj praksi, prema kojoj su odlukama Vijeća ministara BiH o raspodjeli novca MMF-a obuhvaćeni entiteti, Bevanda je u posljednjem Prijedlogu odluke pokušao "uglaviti" i kantone. S obzirom na to da takav prijedlog ne odgovara ni dosadašnjoj praksi ni Ustavu BiH, ministri iz reda bošnjačkog naroda su glasali protiv takvog prijedloga.

 

Bevanda je u međuvremenu dobio ovlaštenje da Centralnoj banci BiH dostavi promisornu notu za povlačenje sredstava, koju je, prema informacijama Faktora, dostavio tek šest dana kasnije, 30. aprila.

 

Međutim, Centralna banka BiH još nema osnov za raspodjelu novca, s obzirom na to da nedostaje odluka Vijeća ministara BiH, koju Bevanda kao ovlašteni predlagač odbija ponuditi u onoj formi koju nalažu Ustav BiH i dosadašnja praksa sa MMF-om.

 

Odluka kojom bi se definirala raspodjela unutar FBiH je neprihvatljiva i za MMF, što su, saznaje Faktor, naglasili iz te finansijske institucije, s obzirom na to da je to, kako su kazalli, isključivo unutarnje pitanje FBiH.

 

A to pitanje je već riješeno na federalnom nivou, s obzirom na to da je usaglašena odluka da će se dio novca koji pripada kantonima, a to je 50 posto od ukupnog iznosa koji sljeduje FBiH, dijeliti kantonima prema rezultatima Popisa stanovništva iz 2013. godine, uz određene korekcije koje se odnose na kantone sa najmanjim brojem stanovnika, a to su Kanton 10, Posavski kanton i Bosansko-podrinjski kanton.

 

Pitanje raspodjele je riješeno i Pismom namjere, kojeg su dogovorili stranački lideri i kojeg su potpisali članovi Fiskalnog vijeća BiH, među kojima je i Bevanda, a u kojem se navodi da će novac biti prebačen entitetima, a da će zatim FBiH dio novca podijeliti među svojih deset kantona.

 

Uprkos besmislenosti insistiranja da se kantoni "uglave" u odluku o raspodjeli novca MMF-a, HDZ-ov ministar finansija i trezora ne odustaje od te namjere, što rezultira činjenicom da se prijeko potreban novac još "kiseli" u Centralnoj banci BiH, umjesto da je već raspodijeljen i usmjeren tamo gdje je trenutno najneophodniji.

 

Podsjetit ćemo da se Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa FBiH dijelom temelji i na tom novcu, s obzirom na to da je predviđeno ubrizgavanje 200 miliona KM novca MMF-a u privredu.