12
Maj

PRIPREMITE SE ZA DRUGAČIJA PRAVILA U NEUMU, MODRACU, BH. JEZERIMA I RIJEKAMA, BAZENIMA I SPA-CENTRIMA

Published in BiH

Turizam u našoj zemlji u posljednjih nekoliko godina bilježio je rast u dvocifrenim procentima.

 

 
 

Podaci o posjetama i noćenjima u zimskoj sezoni ukazivali su na to da je ova godina trebala biti rekordna.

Samo u januaru smo imali više od sto hiljada noćenja, što je povećanje od 23 posto u poređenju s januarom prošle godine, kazala je Edita Đapo, ministrica okoliša i turizma FBiH.

 
  • Nažalost, već u februaru se osjetio pad broja turista, da bi u martu sve stalo. Usljed pandemije došlo je do zatvaranja granica, obustave prijevoza, nemogućnosti kretanja ljudi, a bez kretanja nema ni turista. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, otkazano je oko 850.000 noćenja do juna ove godine – ističe Đapo za Avaz.

Ona kaže da su gubici i štete koje trpi ovaj sektor ogromne i ne treba ih posmatrati samo po izgubljenim noćenjima nego i po gubitku priliva sredstava koja se inače ostvaruju od posjeta restoranima, kupovine suvenira, kupovine u šoping-centrima, posjeta muzejima, korištenja prijevoza… Znači, kako kaže, štete su milionske. 

  • Svi čekamo upute epidemiologa i kriznih štabova kada će završiti stanje nesreće izazvano novim virusom korona. Jasno je da ćemo morati promijeniti navike i način poslovanja, da će mjere fizičkog distanciranja postati novi način ponašanja. Hrvatska i Crna Gora najavljuju propisivanje mjera fizičke distance na plažama ili, pak, ograničenja broja ljudi koji u jednom trenutku mogu boraviti na plaži… Sve to je potpuno suprotno dosadašnjoj općeprihvaćenoj percepciji odmora – poručuje Đapo.

Sigurno je, kako kaže, da će i u BiH biti propisana slična pravila, tako da će plaže u Neumu, Modracu, Boračkom, Jablaničkom i drugim bh. jezerima i rijekama, kao i odlasci na bazene i spa-centre imati drugačija pravila nego do sada.

 
  • Ukoliko imamo na umu da su naš Igman ili Vlašić jedinstvene zračne banje, pretpostavljam da će se mnogi odlučiti za boravak na planinama. I naša banjska odmarališta pružaju vrhunske usluge za odmor i uglavnom su ih posjećivali stranci, ali se nadam da će ih ove godine u znatno većem broju posjetiti naši domaći turisti.
  • Nacionalni park ”Una” je jedan od bisera prirodnog naslijeđa naše zemlje. Nedaleko je i Jajce sa svojim jedinstvenim vodopadom u samom srcu grada. Hercegovina je oduvijek i iznova svojim čarima opijala svakoga ko je u nju dolazio. Hercegovina je u svijetu prepoznata i kao jedna od lokacija vjerskog turizma, gdje imamo Međugorje, Blagaj, Žitomisliće… – kaže Đapo.

Istočna Bosna