Na pitanje kako bi ocijenio svoj dogovor sa Draganom Čovićem, Miloradom Dodikom i MMF-om, Izetbegović je kazao da je rezultat dogovora 330 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu.

 

- To je otprilike četvrtina ili petina onoga što će nam trebati u narednih godinu dana da prebrodimo ovu zdravstvenu i ekonomsku krizu.Da su drugi to mogli uraditi, uradili bi. Kad god sjednem sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, uvijek će se reći da se nešto popustilo, da nije to trebalo tako, da su tu trebali biti neki drugi, pa bili su neki drugi, zašto nisu to uradili. Zašto sam ja morao da sjednem sa Dodikom da riješim Koordinacioni mehanizam, zašto sam morao da sjednem s njim u augustu prošle godine i riješim pitanje kretanja ka NATO-u, aktivaciji MAP-a - kazao je Izetbegović.

 

Izetbegović je kazao da su se vodili pregovori za procente, naročito od strane Milorada Dodika.

 

- Sama ta grčevita borba za procente je nastala iz toga gdje se Dodik satima borio za jedan, dva procenta, iz potrebe RS-a, jer su u jako teškoj situaciji, da se svaki procenat dobije. Tri četvrtine ekonomskog života, ekonomske akumulacije, 80 posto goriva i 90 posto stranih investicija ide u Federaciju, a prije svega tri četvrtine PDV-a se prebere u Federaciji. Oni su jako zaduženi i njima je teško. Ja razumijem borbu gopodina Dodika za svaki procenat. Mi smo postigli nekih 62 posto, važno je da smo došli do tog novca - kazao je Izetbegović.

 

Istakao je kako je Dragan Čović za kantone tražio 70 posto iznosa.

 

- Ja sam prihvatio 50 posto, jer taj iznos je i kada se sredstva iz prebranog PDV-a dijele, 36 posto je za Federaciju, 51 posto za kantone, imamo nešto za ceste i općine. Mada će možda ova kriza više da košta kantone, možda će im trebati i više pomoći, oni drže školstvo, policiju, zdravstvo. Jedan solidan sporazum je napravljen i ići će se po broju stanovnika prema kantonima. A manji broj zaraženih neće biti kriterij. Klinički centri će dobiti ista sredstva, Mostar koji ima više zaraženih nego sarajevski će dobiti ista sredstva. Prema procentu broja stanovnika iz popisa 2013. godine, s tim da ćemo pokušati da Goraždu i Posavskom kantonu, koji su mali kantoni i teško su održivi, damo dupli iznos da se zaduže - pojasnio je Izetbegović.

 

Odgovarajući na pitanje o pomoći evropskih zemalja i selektivnom pristupu, Izetbegović je kazao da smatra da se radi o političkom pristupu.

 

- Mislim da se ova kriza koristi da se pokaže ko je na čijoj strani. Mislim da ovo Rusija nikako nije trebala da uradi, ne možete vi bolesne ljude dijeliti na Srbe, ljude koji žive u jednom entitetu, drugom entitetu. Ovdje se htjela potcrtati pomoć RS i njihova podrška nekretanju BiH ka NATO-u. I Hrvatska inače samo pomaže Hrvate u BiH i mi smo to prihvatili, mada je to po meni nakaradna stvar. Specijalni odnosi Srbije sa Srbima i Hrvatske sa Hrvatima. A ne bi trebalo to raditi, trebalo bi raditi onako kako je radila Turska, nije dala veliku pomoć, ali je ispravno postupila. Mađarska je promijenila plan nakon što je ministrica pisala - istakao je Izetbegović, dodajući:

 

- Mogao sam i ja tako da radim sa gospodinom Erdoganom. Prije 25 dana sam poslao spisak šta nam treba i to, naravno, preko Crvenog križa ide, svima jednako. Mi branimo BiH na takav način. Nisam rekao pošalji samo Bošnjacima, samo Federaciji.

 

Istakao je da kaže Dodiku da njegov pristup nije uredu.

 

- Naravno da mu kažem, ali znate Dodika i njegov odnos. Čovjeka koji nagradi zločinca Radovana Karadžića i na taj način soli rane majkama Srebrenice. Vidite kako je odgovorio Komšiću, koji je kazao da treba pomoći RS-u. Vidite šta mu je sve izgovorio, ja to neću ponavljati - kazao je Izetbegović.

 

Izetbegović je komentarisao i kritike na rad premijera FBiH Fadila Novalića.

 

- Podsjetio sam javnost na kritične momente kada je Novalić hrabro govorio šta treba uraditi, kako pravi lider radi. I svaki put je bio u pravu, u krivu su bili ovi koji sada ništa ne rade već samo pametuju. Vjerujte tom čovjeku, Federaciju je doveo tu gdje jest, učinio je solventnom. Neka građani uzmu brojke, vjerujte vlastitim očima. Ako se kaže da smo u posljednjih pet godina pet milijardi imali suficita, ako je broj novozaposlenih 61.000 u Federaciji, to su brojke koje se mogu provjeriti, to nije nešto što priča predsjednik SDA. On je ponudio bazične stvari, rasteretiti privrednike, pomoći im da plaćaju doprinose, oni koji idu na biro rada dati im minimalnu plaću, a na to sada idu razni prijedlozi. Neophodno je u ovom trenutku iole precizno proračunati prihodovnu stranu, koliko padaju direktni, koliko indirektni porezi i onda se pružiti, kako kažu, koliko je jorgan dug - kaže Izetbegović, dodajući da "moramo štediti, moramo se svi odreći nekih stvari da bi se pomoglo realnom sektoru".

 

Istakao je da će BiH u slučaju sa Trgovskom gorom iskoristiti sve pravne alate kako bi se izborila za svoja prava.

 

Komentarisao je i eventualno odgađanje ovogodišnjih izbora.

 

- Ja mislim da će biti odgođeni, možda za proljeće, možda za jesen iduće godine, ali ne bih rekao da je moguće da se u ovim uslovima organizuju valjani izbori - zaključio je Izetbegović uz čestitku za Dan osnivanja Armije Republike Bosne i Hercegovine svim patriotama.