14
Mart

MAŠOVIĆ: ORUŽANE SNAGE BIH ĆE UVIJEK BITI SPREMNE DA REAGUJU I POMOGNU

Published in BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastao se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, predsjednicom bh. eniteta RS Željkom Cvijanović, ministrom zdravlja tog dijela BiH Alenom Šeranovićem.


Hayat
 

Kako su prenijeli mediji, zaključak je osnažiti državne granice zbog pandemije infekcijom COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa SARS-CoV-2, a prijedlog će biti upućen ka vlastima države Bosne i Hercegovine.

je potvrdio da je dobio podršku druge dvojice članova Predsjedništva BiH za angažiranje Oružanih snaga BiH u vezi s ovim pitanjem.

  • Predlažemo da se na granicama uspostave naselja sa vojnim šatorima za naše građane koji će tu boraviti 14 dana. Karantin neće biti fokusiran na vozače kamiona i autobusa koje ćemo tretirati na poseban način. Za ovo sam dobio podršku druga dva člana Predsjedništva – rekao je Dodik. Napomenuo je da će pripadnici OSBiH biti angažirani, između ostalog, kako bi se šatori što prije podigli.

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, general-pukovnik Senad Mašović komentirao je Dodikov zahtjev.

 
  • Kao prvo, mislim da ovo stanje podrazumijeva vodeću ulogu zdravstvenih institucija, a odgovorno ponašanje svih građana u skladu sa već izdatim smjernicama. Veoma je bitno spriječiti paniku, dezinformacije i neprekidno funkcionisanje institucija. OS BiH će uvijek biti spremne da reaguju i pomognu u skladu s odlukama nadležnih državnih institucija – kazao je general Mašović, piše Radiosarajevo.ba.

Prema najnovijim zvaničnim podacima u Bosni i Hercegovini, ukupno je COVID-19 zaraženo 18 osoba, 15 u manjem bh. entitetu, a tri u Federaciji BiH.

Istočna Bosna