17
Februar

RAMIĆ: OVO JE NASTAVAK DISKRIMINACIJE PREMA NESRBIMA U RS-U

Published in BiH

Lideri parlamentarnih stranaka u RS-u sastali su se u Banjoj Luci uoči sjednice Narodne skupštine tog entiteta na kojoj će se razmatrati jedna tačka dnevnog reda „Informacija u vezi s antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH” kako bi donijeli jedinstvene stavove i zaključke koji će biti usvojeni.

 

Hayat
 

Piše: Lejla Kovač-Skenderagić

 

Na ovom sastanku nisu bili pozvani bošnjački predstavnici u entitetskom parlamentu.

 

  • Po pitanju konsultacija sa strankama mi nismo dobili nikakav ni zvanični ni nezvanični poziv, oni jednostavno nas potpuno ovdje ignorišu, tako da je to samo jedan od nastavaka diskriminacije koji su prisutni  prema nesrbima u entitetu RS  i tu zapravo nema ništa novo – kaže Edin Ramić zastupnik u NSRS.

Na posebnu će sjednicu kaže doći kako bi ukazali na nepotrebnost održavanja same sjednice, te da argumente koje su predstavnici bošnjačkih stranaka iznosili u samoj procesudi donošenja zakona kada su oni bili u formi nacrta ili prijedloga, da su ti argumenti uvaženi, danas ne bi bilo potrebe ni za posebnom sjednicom Narodne skupštine RS-a.

 

Na novu najavu Milorada Dodika o samostalnosti RS-a, Ramić kaže:

 

  • On to pitanje povlači posljednjih desetak godina, ali mi se ne možemo dovesti u situaciju da nam entitet ili predsjednik jedne političke partije diktira svim procesima u Bosni i Hercegovini. Bez obzira na različite pritiske, blokade ucjene i slično ne može se promijeniti ustavno-pravni sistem zbog volje i ambicije jednog čovjeka i jednog entiteta.

Istočna Bosna