06
Februar

Uskoro novi Zakon o dopunskim pravima boraca u TK, na pomolu rješenje za borce mlađe od 57 godina

Published in BiH
 

 

Na narednoj sjednici Skupštine TK pred poslanicima bi se trebao naći nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica karakterističan je po tome što potencira pravo na egzistencijalni dodatak, jedinstveni borački registar i registar za korištenje prava iz boračko invalidske zaštite. Njime bi trebao biti riješen i problem ostvarivanja egzistencijalne naknade za borce mlađe od 57 godina starosti.

 

„Kada su u pitanju demobilisani branioci mlađi od 57 godina brigu o obezbjeđenju sredstava za tu vrstu toj kategoriji branilaca ima Tuzlanski kantom i mi smo u tom smislu predvidjeli već u Budžetu 5,5 miliona KM s tim što ministarstvo radi na preraspodjeli sredstava na određeni način iz nekih prava koja će biti umanjena kao što je jednokratna novčana pomoć ostvarivanjem egzistencijalne naknade.“, rekao je Amir Kulaglić, ministar za boračka pitanja TK.

 

Ukupno bi trebalo biti obezbijeđeno oko šest miliona KM, navodi ministar Kulaglić. On podsjeća da egzistencijalna naknada nije borački dodatak i da to pravo imaju pravo samo demobilisani borci koji su na Birou duže od 12 mjeseci, koji su bili pripadnici ARBiH duže od 12 mjeseci i koji su državljani BiH.

 

„Mi smo našim materijalom, nacrtom Zakona predvidjeli da će Vlada svojim podzakonskim aktom utvrditi kriterije, visinu, način ostvarenja ovog prava itd.“, dodao je Kulaglić.

 

U ovom momentu u Tuzlanskom kantonu oko 8000 osoba ostvaruje pravo na egzistencijalnu naknadu. Ministar je poručio da od boraca i njihovih porodica ne želi napraviti socijalne kategorije, zbog čega je opredijeljenost ministarstva da u ovoj godini od milion KM koliko je na raspolaganju budu iskorišteno za zapošljavanje i samozapošljavanje. Vlada TK danas je dala saglasnost na Program raspodjele sredstava subvencija za djecu, učenike i studente za 2020. godinu u ukupnom iznosu od 956.400,00 KM.

 

„Troškovi prijevoza iznose 100 posto i odnose se na djecu, učenike i studente iz porodica korisnika stalne novčane naknade, djecu, učenike i studente bez roditeljskog staranja koji su na porodičnom smještaju, djecu, učenike i studente korisnike uvećanog dječijeg dodatka i njihove pratioce, ukoliko je pratilac neophodan.“, istakao je Admir Hrustanović, ministar rada, socijalne politike i povratka TK.

 

Saglasnost je data i na Program raspodjele sredstava jednokratnih novčanih pomoći za 2020. godinu. Za ovu namjenu Budžetom je planirano 560.000 KM.

 

Last modified on četvrtak, 06 Februar 2020 22:39

Istočna Bosna