05
Februar

Preminuo heroj iz Visokog: Smajo Kapo je golim rukama savladao svirepog ubicu Nedima Fejzića

Published in BiH

Smrtovnica Smaje Kape

FOTO: VISOKO.CO.BA

 

Visočanin, čiji je herojski čin zapamtio cijeli region prije tačno deset godina, napustio nas je jučer u 61. godini. 

Smajo Kapo, čovjek čija je nesebičnost i hrabrost spasila brojne ljudske živote tokom masakra u Hlapčevićima 14. maja 2010. godine, kada je golim rukama savladao ubicu Nedima Fejzića, koji je tog dana, u krvavom pohodu, ubio tri, a ranio  sedam osoba.

Fejzić je umro 2018. godine u Psihijatrijskoj klinici Sokolac.

  • Odvođenje Fejzića
    Odvođenje FejzićaFOTO: ARHIV

Za brojne medije koji su posvetili pažnju ovim slučajevima Smajo je tada govorio da nikada neće zaboraviti pomahnitali pogled ubice.

- Došao sam s posla i u tom je dotrčao mladić iz sela vičući “Smajo, pomagaj, sve će ih poklat’!” Uzeo sam drveni kolac i krenuo za njim prema kućama Rožajaca i mog stričevića Saliha Kape, ne znajući šta se dešava. Tamo sam vidio Fejzića kako kleči s nožem u rukama dok nedaleko od njega gori Salihov auto. Kada me vidio, krenuo je prema meni mašući nožem. Ostali smo on i ja, licem u lice, dok je komšija Haris iz susjedne kuće djecu koja su se igrala u blizini sklonio na sprat kuće i zaključao ih. Gledao me s nevjerovatnim bijesom u očima, a snagu s kakvom sam se susreo u sukobu s njim nikada nisam vidio - opisao je tada Kapo.

  • Uviđaj nakon monstruoznog zločina
    Uviđaj nakon monstruoznog zločinaFOTO: ARHIVA

- Koliko god sam kolcem odbijao njegove napade, on nikako nije uzmicao i stalno je vitlao nožem. Činilo se kao da ga nijedan udarac ne pogađa i već sam počeo gubiti nadu da ću ga savladati. Tad se pojavio policajac, koji je mnogo krupniji građom od mene, i nas dvojica smo ga jedva savladali. Nosao nas je k’o da smo djeca, a uopće nije krupne građe - posvjedočio je Kapo prije deset godina.

Smajo Kapo, heroj iz Hlapčevića, preminuo je 4. februara 2020. godine u 61. godini. Dženaza ovom hrabrom čovjeku krenut će u četvrtak, 6. februara 2020. godine, poslije ikindija-namaza (14:50 sati) ispred mekteba u Hlapčevićima, a bit će obavljena na mezarju Debeli Nišan – Hlapčevići, piše Visoko.co.ba.

Istočna Bosna