05
Januar

SALKIĆ: OBILJEŽAVNJE 9. JANUARA KAO DANA ENTITETA NEUSTAVNO, NEZAKONITO I NEMORALNO

Published in BiH

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, danas je izjavio da je insistiranje vlasti bh. entiteta RS na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno.

 

 
 
 

Salkić je podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u BiH, nije u skladu sa Ustavom BiH.

 Istakao je i da je ranije Venecijanska komisija dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod – srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

 

– Ustavni sud BiH je u više navrata poništio i ukinuo djelove Zakona o praznicima entiteta i Zakona o Danu entiteta. Nastavak obilježavanja predstavlja kršenje odluka Ustavnog suda BiH – kazao je Salkić i dodao da oni koji krše odluke Ustavnog suda BiH direktno krše i Dejtonski mirovni sporazum.

 

 

Salkić kaže da je “deklaracijom usvojenom 9. januara 1992. godine započela je realizacija plana za Bosnu i Hercegovinu i realizacija zločinačke politike, čije su posljedice progon, silovanja, ubistva, logori, masovne grobnice, terorisanje, udruženi zločinački poduhvat i genocid”.

 

– Kompletno tadašnje vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno je za teške zločine, progon, istrebljenje, logore, sistematična silovanja, ubistva, udruženi zločinački poduhvat i genocid.

 

Ove sudski dokazane i presuđene činjenice trebale bi obavezati današnju vlast u entitetu na katarzu i distanciranje od zločina i zločinaca, te iskazivanje pijeteta prema žrtvama i njihovim porodicama. Distanciranjem od zločina i zločinaca, oni najveću korist čine sebi i građanima koje predstavljaju, a nastavkom obilježavanja 9. januara, oni najveću štetu čine sebi i građanima koje predstavljaju, jer ostaju zarobljeni u čvrstom zagrljaju kolektivne odgovornosti za teške zločine, uključujući i genocid”, rekao je Salkić.

 

On je pozvao visokog predstavnika za BiH, da u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima, reaguje i poduzme sankcije protiv organizatora obilježavanja 9. januara kao dana entiteta, zbog kršenja odluka Ustavnog suda BiH, što je i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira.

 

– Pozivam pravosudne institucije koje imaju mandat da procesuiraju i sankcionišu one, koji nastavkom obilježavanja 9. januara krše odluku Ustavnog suda BiH, ali u isto vrijeme šire nacionalnu mržnju.

 

Građane, koji se ne slažu sa onima koji obilježavaju 9. januar, pozivam na aktivizam i poduzimanje koraka na podsjećanju javnosti na pogubne posljedice 9. januara 1992. godine. Samo našim aktivizmom i dizanjem glasa, možemo obezbijediti pobjedu istine i pravde u odnosu na sve veću najezdu laži i neistina o onome šta su posljedice donošenja Deklaracije 9. januara 1992  godine. Posjetom mjestima ukopa žrtava te zločinačke politike, održavanjem tribina, održavanjem naučnih konferencija, izložbama i drugim različitim aktivnostima, svi smo pozvani, a i naša je obaveza, da podsjećamo na zlo, kako se ono ne bi ponovilo – rekao je Salkić.

 

Prema njegovim riječim njegovanje kulture sjećanja na žločine koji su učinjeni građanima ove zemlje je obaveza svih građana, kulturnih, javnih radnika i političara, a ne samo žrtava koje su direktno pogođene zločinima.

 

– Zaborav je siguran put u ponavljanje zločina – kazao je Salkić.

Istočna Bosna