21
Oktobar

RAMIĆ U DDBIH: STVARI OKO VLASTI SE MOGU RIJEŠITI POŠTIVAJUĆI IZBORNU VOLJU GRAĐANA BIH

Published in BiH

Prošla je godina od izbora, ali još uvijek nemamo vlasti.

Hayat

SDA, HDZ i SNSD još uvijek ne mogu da se dogovore, a da li će i kad će, ni oni ne znaju. Formiranje vlasti prilika je za SNSD i HDZ da postavljaju različite uvjete.

SDA ne želi popustiti i formirati vlast bez slanja Godišnjeg nacionalnog plana što bi trebao biti korak bliže ka saradnji sa NATO-om.

 

HDZ želi izmjene izbornog zakona a prema najavama, sastanak koalicionih partnera trebao bi biti održan ove sedmice.

Gost današnje emisije ‘Dobar dan BIH’ bio je Edin Ramić, potpredsjednik SDA , član koalicije Zajedno za BIH u Narodnoj skupštini RS-A i federalni ministar za pitanja izbjeglica i raseljenih osoba.

Ministar je govorio o burnim reakcijama izazvanim deklaracijom SDA, ali i mogućem dogovoru o formiranju vlasti.

  • Stvari se vrlo jednostavno mogu riješiti poštivajući izbornu volju građana BiH. Poštivajući Ustav i Zakone ove zemlje. Došli smo do nekih partnera za formiranje vlasti , trebamo je formirati kada partneri odluće poštovati Zakone i Ustav ove zemlje – mišljenja je Ramić.
Hayat

Ramić je ranije je izjavio kako je Miloradu Dodiku potrebna jedna sjednica mjesečno kako bi natjerao opoziciju da glasa s pozicijom i štiti RS od nepostojećeg neprijatelja, o toj izjavi ali i da li je vlast u RS-u na klimavim nogama kaže:

  • Godspodin Dodik svako malo najavi neku posebnu sjednicu, to je bila neka vrsta zapažanja. Sada je već zakazao novu sjednicu za početak novembra, bila je najavljena za kraj oktobra ali nije uspio obezbijediti neko potpuno jedinstvo kako je on želio, s namjerom da svoje opozicione kritičare utiša na način ‘dobro je ostavite sad mene, trebamo se sad boriti za interese Republike srpske a protiv interesa BiH’, ima svoj jednostavan pristup koji prolazi sve ove godine. Očigledno je ljudima a iz opozicionih stranaka dosadilo, pružaju otpor, jer su shvatili da ne samo da razvaljuje sistem unutar BiH nego i sve te opozicione partije.

Dalje dodaje:

  • Ako se kvalitetno dogovore oko raspodjele pozicija onda će i vjerovatno  pasti to neko potrebno  jedinstvo – zaključuje Ramić.

Ramić je govorio i o mogućnosti formiranja Vlade F BiH u narednom periodu  ali i stanju o povratnicima u RS-u.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Last modified on ponedjeljak, 21 Oktobar 2019 18:32

Istočna Bosna