26
Septembar

Alivuković: U toku je upis novih članova u kulturno-umjetničkom društvu „Vaso Jovanović“ Srebrenica

Published in BiH

Ove godine društvo slavi 73 godine postojanja i uspješnog rada na očuvanju tradicije i folklorne baštine. Upravo je to bio povod da u današnjem izdanju „Teme dana“ ugostimo Nermina Alivukovića, predsjednika Kulturno-umjetničkog društva „Vaso Jovanović“ Srebrenica.

 

nermin alivukovic 800x445

 

„Poslije raspusta i ljetne pauze nastavilli smo sa radom i održavanjem proba. Kao što je to i običaj, na početku igračke sezone mi napravimo jedno obavještenje gdje pozovemo sve zainteresovane da se priključe radu našeg kulturno-umjetničkog društva i postanu naši članovi. Ograničeni smo na taj neki uzrast, nemamo vrtićku grupu, uglavnom su to djeca od prvog razreda osnovne škole pa do četvrtog razreda srednje škole i svakako poziv je otvoren za svu zainteresovanu omladinu koja ima vremena da ga posveti folklornoj tradiciji i učenju narodnih igara i običaja. Srebrenica je mjesto gdje postoji dosta vannastavnih aktivnosti za djecu i omladinu i teško je uskladiti sve te aktivnosti da se ne preklapaju. Za sami početak, dok se raspored ne uhoda, mi ćemo probe organizovati svakog četvrtka u dva termina – od 17 sati su probe za mlađi uzrast, odnosno dječji folklorni ansambl, a od 19 sati proba za prvi folklorni ansambl, odnosno starije generacije. Članstvo u našem KUD-u je besplatno“, rekao je o upisu novih članova naš sagovornik.

 

Društvo broji između 50 i 60 stalnih članova, broj varira iz godine u godinu, a za upis vlada velika zainteresovanost.

 

„Svakodnevno nam dolazi novi broj članova, što je svakako obćavajuće kada je rad našeg društva u pitanju, a i Srebrenica kao društvo. Imali smo situacije prethodnih godina gdje naši članovi koji odu na studije i vrate se u Srebrenicu, svakodnevno dolaze na naše probe, čak neki i nastupaju, mislim da će se ta tradicija i nastaviti, jer jednom ko zavoli folklor i igru ta ljubav traje vječno. Kada se neko učlani u neko kulturno-umjetničko društvo, jedan od nezaobilaznih sadržaja jesu ta nezaboravna putovanja, mi smo do sada imali priliku da putujemo i u Tursku, Hrvatsku, Italiju i svake godine se trudimo da organizujemo, koliko možemo finansijski, bar jedno putovanje van granica BiH. Osim učenja narodnih igara, druženje i putovanja su nešto što traje iz godine u godinu i ta djeca se više i zbliže i nakon folklora oni se privatno druže“, dodao je Alivuković.

 

Iako je prošlo neko vreijeme od putovanja u Tursku, kada su članovi ovog društva po peti put učestvovalo na Internacionalnom festivalu posvećenom Danu djeteta, zamolili smo našeg gosta da nam se prisjeti utisaka.

 

„Ja slobodno mogu reći da smo mi kao domaćini u Bejkozu, našoj bratskoj opštini. Osim nas, na festivalu u Bejkozu nastupila su kulturno-umjetnička društva iz Makedonije, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Njemačke i to je jedan festival koji je baš posvećen djeci i njihovim pravima. Nama je velika čast što učestvujemo na festivalu, a članovi našeg društva ove godine su imali zapažen nastup koji je dobio velike pohvale svih učesnika, imali smo priliku da se susretnemo sa novoizabranim načelnikom opštine Bejkoz, koji je izrazio nadu i želju da naše društvo i dalje bude učesnik ovog festivala. Naravno, osim nastupa u Turskoj, nastupali smo širom BiH, a ono što planiramo u narednom periodu je svakako naš godišnji koncert, koji, ako se uspije zatvoritii ta neka finansijska konstrukcija, planiramo održati u drugoj polovini oktobra. Ja bih se ovom prilikom zahvalio svima koji doprinose i podržavaju rad našeg društva, koji su pomogli da naše društvo otputuje u Tursku, bez njih mi ne bismo mogli jer smo neprofitabilno društvo“, rekao je Alivuković.

 

Pošto društvo ove godine proslavlja 73 godine postojanja, pitali smo našeg gosta za mišljenje o tome šta je potrebno da bi jedno društvo opstalo toliko godina.

 

„KUD ‘Vaso Jovanović’ osnovano je 1946. godine, odmah poslije Drugog svjetskog rata, cilj je bio očuvanje kulturne baštine naroda koji žive u BiH, tim ciljem i vizijom i danas djelujemo, i mogu reći da smo mi jedino multietničko društvo u ovom dijelu BiH, gdje se okupljaju djeca i bošnjačke i srpske nacionalnosti, gdje igramo igre svih naroda, prije svega naroda u BiH, ali i sa prostora bivše Jugoslavije. Taj naš cilj koji je vezan za tu multietničnost je ono što nas održava, jer lako je napraviti podjele sa kojima se susrećemo svakodnevno, uspjeh je kada napravite nešto zajedničko, gdje će svako dati svoj doprinos i poštovati drugog i drugačijeg. To je ono na čemu se temelji naš rad i tako će biti i ubuduće“, rekao je za kraj našeg razgovora Nermin Alivuković.

 

Piše: D.G./upsmedia.ba

Last modified on četvrtak, 26 Septembar 2019 22:46

Istočna Bosna