31
Maj

POVEĆAN IZVOZ PREHRAMBENIH PROIZVODA IZ BIH, A SVE UZ POMOĆ DIJASPORE

Published in BiH

Evropska unija je glavni vanjskotrgovinski partner BiH. Prema podacima objavljenim u Analizi vanjskotrgovinske razmjene BiH za 2018. godinu u ukupnom obimu robne razmjene EU učestvuje sa 65,3% .

 

Slijede je zemlje potpisnice Sporazuma ‘CEFTA-e 2006”, koje učestvuju sa 13,7% , dok ostale zemlje učestvuju sa 21%. Izvoz u EU ostvaruje učešće sa 73% u ukupnom bh. izvozu, navedeno je u priručniku za bh privrednike za izvoz u Evropsku uniju. Priručnik je predstavljen na press konferenciji povodom predstavljanja rezultata aktivnosti ‘Lokalna inicijativa prema bh dijaspori” realizirane u okviru projekta Dijaspora za razvoj (D4D).

Na press konferenciji prisutnima se izmedju ostalih obratio Ahmet Egrlic , potprdsjedik Vanjskotrgovinske komore BiH koji se osvrnuo na stanje izvoza prehrambenog sektora BiH sad u odbosu na period od zadnjih 3-5 godina, te u čemu se vidi najveći potencijal izvoza kada su u pitanju bh prehrambeni proizvodi.

 

Egrlić se osvrnuo i na izvoz na tržište Kosova, ističući da smo to tržište nažalost izgubili. Na press konferenciji obratila se i Merima Avdagić, Projekt menadžerica projekta Dijaspora za razvoj, Amir Bekić, generalni direktor Adriatic Group GmbH iz Austrije i Omer Mrakić predstavnik firme Sphere d.o.o Sarajevo.

 

Dijaspora za razvoj je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH koji ima za cilj povećati socioekonomske prilike i perspektive za stanovništvo u u BiH te unaprijediti njegovu egzistenciju kroz snažniji angažman dijaspore. Više saznajte u Vijestima u 7.

 

(Elma Odobašić / Hayat / Foto: Hayat)

Istočna Bosna