28
April

Za bezbrižan odmor: Koliko košta i za koje vrijeme se dobije putničko zdravstveno osiguranje

Published in BiH

Uz pokrića koja pruža, medicinsku pomoć, troškove liječenja, lijekove, ali i operacije i postoperativni tretman u slučaju hitnosti, zaista nema opravdanja da se svako putovanje, bilo individualno ili porodično, ne osigura

Za bezbrižno putovanje treba misliti na zdravstveno osiguranje

 

Kako bi bezbrižno putovali neophodno je za sebe i članove svoje porodice osigurati potvrdu za korištenje zdravstvene zaštite u inostranstvu na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, ako živite u ovom kantonu, ili uplatiti neko od putničkih zdravstvenih osiguranja.

Prije deset dana na putovanju Amilu T. je zabolio zub te je morala potražiti pomoć stomatologa.

Javila se osiguravajućoj kući kojoj je prije putovanja platila putničko zdravstveno osiguranje, te su je oni uputili kojoj klinici da se obrati u mjestu svog trenutnog boravka tokom putovanja.

- Otišla sam kod ljekara, dobila uslugu i platila određeni iznos za tu uslugu. Uzela sam račun i formular iz te klinike, te sam po povratku sa putovanja otišla u osiguravajuću kuću, podnijela zahtjev za povrat sredstava i za dva dana dobila novac koji sam ja platila u klinici na putovanju – pojašnjava Amila T.

Sve češće se građani odlučuju na to da prije putovanja uplate zdravstveno osiguranje u neku od osiguravajućih kuća.

Kako je za Faktor kazao Semir Hidanović iz Triglav osiguranja kompletna procedura za kupovinu putničkog zdravstvenog osiguranja traje tri minute.

- Sa pasošem treba doći na prodajno mjesto osiguravajuće kuće, izdaje se polica, uposlenici pitaju za vrijeme putovanja, trajanje putovanja, mjesto i razlog putovanja, na osnovu toga se biraju osiguranja koja su uponudi. Ako su kraća putovanja u pitanju, uplata osiguranja je jedma marka po danu, za osobe do 65 godina starosti. Osobe od 65 do 75 godina starosti plaćaju dodatni iznos. Ovim osiguranjem pokriven je cijeli svijet, osim Amerike, Japana, Kanade i Australije, za njih ide posebna varijanta osiguranja – pojašnjava Hidanović te dodaje da poseban popust imaju porodice sa djecom.

Iz UNIQA osiguranja kazali su da u odnosu na troškove liječenja, putno osiguranje izgleda kao zanemariva ali neophodna investicija za koju je potrebno izdvojiti jednu marku dnevno.

- Uz pokrića koja pruža, medicinsku pomoć, troškove liječenja, lijekove, ali i operacije i postoperativni tretman u slučaju hitnosti, zaista nema opravdanja da se svako putovanje, bilo individualno ili porodično, ne osigura – kazali su za Faktor iz UNIQA osiguranja.

Druga opcija koja zahtijeva malo više vremena i hodanja jeste da iskoristite svoje pravo da troškove eventualnog liječenja u inostranstvu snosi Zavod zdravstvenog osiguranja KS ako, primjera radi, živite u ovom kantonu.

Jedna Sarajka prije putovanja odlučila je da u slučaju potrebe za medicinskom pomoći na raspolaganju ima mogućnost korištenja zdravstvene zaštite preko Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

- Prethodno sam od ljekara porodične medicine zatražila izvod iz zdravstvenog kartona koji sam platila 10 KM, zatim sam sa tim izvodom otišla u Zavod zdravstvenog osiguranja KS i podnijela zahtjev za izdavanje obrasca za putovanje, tačnije potvrdu za korištenje zdravstvene zaštite u inostranstvu – kazala je ova Sarajka.

Kako navode iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS potvrda se izdaje nakon dobijanja ocjene zdravstvenog stanja osiguranog lica, kojom se potvrđuje da osiguranik ne boluje od akutnih oboljenja ili da ne boluje od hroničnog oboljenja koje zahtijeva duže liječenje.

- Potvrda o pravu korištenja zdravstvene zaštite u inostranstvu, odnosno dvojezični obrazac, izdaje se nakon prijema, lično podnesenog, pismenog zahtjeva osiguranog lica za turističko putovanje ili službeni put, najduže do 30 dana u toku jedne kalendarske godine i može se koristiti samo za neophodnu medicinsku pomoć. Osiguranik kojem prije odlaska u inostranstvo nije izdata potvrda o pravu korištenja zdravstvene zaštite u inostranstvu, odnosno dvojezični obrazac, troškove zdravstvene zaštite snosi lično – pojašnjavaju iz Zavoda.

Zavod ima zaključene ugovore o socijalnom osiguranju sa Hrvatskom, Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom, Austrijom, Njemačkom, Belgijom, Holandijom, Luksemburgom, Italijom, Švicarskom samo u slučaju saobraćajnih nesreća, Francuskom, Slovenijom, Mađarskom i Turskom.

Izvor:  Faktor

Last modified on nedjelja, 28 April 2019 20:22

Istočna Bosna