11
April

RS ĆE (OPET) NEGIRATI GENOCID U SREBRENICI, ŽRTVE: DŽABA IM, ISTINU NE MOGU IZBRISATI

Published in BiH

Ovog petka i subote, 12. i 13. aprila, u Banjoj Luci bit će održana međunarodna naučna (...) konferencija pod nazivom "Srebrenica, stvarnost i manipulacije".

Kako javlja RTRS, cilj konferencije je da se "utvrdi istina o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine" ili je bar tako izjavio predsjednik Organizacionog odbora konferencije Milovan Milutinović.

Milutinović je i predsjednik Organizacije starješina Vojske RS, a na ratištima je bio s Ratkom Mladićem. Sjetit ćete ga se i kao osobe koju je Radovan Karadžić označio kao čovjeka koji je za 25 hiljada njemačkih maraka prodao snimke iz Srebrenice koji su "koštali generala Mladića glave", prenosi Radiosarajevo.

No, Milutinović sada govori sljedeće: "Želimo na odgovarajući način da govorimo o Srebrenici iako smo suviše dugo čekali na ovo. Naša obaveza je da bude utvrđena istina o stradanjima na ovom području."

Konferencija dolazi desetak dana nakon prvog sastanka Komisije koju su u RS-u osnovali sa zadatkom da "utvrđuje istinu o Srebrenici".

Konferenciju je najavio i novinar Večernjih novosti Dragan Vujičić. Ovog, pak, "goebelsa" pamtite kao autora knjige Srebrenički krug u kojoj on piše o "srpskoj istini" o Srebrenici, gradu u kojem su zlikovci, na čelu s Mladićem, počinili genocid nad više od osam hiljada staraca, muškaraca, žena, djece.

Vujičić je, najavljujući konferenciju, poručio: "Ne možemo se pomiriti sa presudama Haškog tribunala koje nisu donesene na osnovu činjenica, nego su politički motivisane."Svi su ponavljali kako podaci koje je Haški tribunal koristio u procesima protiv Srba koji su "učestvovali u dejstvima na području Srebrenice" nisu tačni i da se zato srpski narod mora boriti za istinu i pravdu.

Tim smo povodom razgovarali s Kadom Hotić, zamjenicom predsjednice "Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa" koja kaže da su se pojedini duhovi prošlosti opet probudili.

- Ali, istina se ne može obrisati gumicom. Nema te gumice koja može izbrisati šta su nam uradili u Srebrenici", priča Hotić za portal Radiosarajevo.ba, pa dodaje: "Bilo bi bolje da priznaju šta se dogodilo, pa da vidimo šta ćemo i kako ćemo dalje u budućnost. Istina se mora priznati, neka osude one koji su počinili zločine i one u čije ime su počinjeni zločini.Uznemirile su ih, smatra ona, haške presude, pogotova ova konačna Radovanu Karadžiću: "To je njihova muka, što znaju istinu, a to ne mogu promijeniti."

(Hayat / Foto: Arhiv)

Last modified on četvrtak, 11 April 2019 14:44

Istočna Bosna