19
April

Čampara o potezima RS-a: Građani ne trebaju sumnjati da ćemo adekvatno odgovoriti

Published in BiH

Čampara o potezima RS-a: Građani ne trebaju sumnjati da ćemo adekvatno odgovoriti Foto: H. M./Klix.ba

 

 
Nacrt zakona koji je jučer usvojila Narodna skupština Republike Srpske omogućava formiranje rezervnog sastava policije. Ukupan broj policajaca u tom sastavu bi trebao biti nešto više od 1.000, a većina ovlasti bi bila u rukama ministra.


"Radi se o preuzimanju nadležnosti koje policijske agencije ne bi trebale imati. Ovdje se radi na militarizaciji policijskih struktura, što nije u skladu ni s demokratskim standardima niti s policijskim pozivom generalno. Prekršen je i Dejtonski sporazum u dijelu Aneksa 1B i Aneksa 11 koji govori o vojnim efektivima, kao i smjernicama komesara IPTF-a koji su vršili reformu policije", kazao je za Klix.ba ministar Čampara.
 

Policijske agencije bi se trebale takmičiti u borbi protiv kriminala, korupcije i drugih oblika krivičnih djela, a Čampara smatra da neki ipak žele na ovaj način zveckati oružjem i buditi negativne uspomene.


"Bojim se da će Republika Srpska imati recipročan odgovor iz FBiH. U to građani ne trebaju sumnjati. O svemu vodimo računa i ništa nećemo prepustiti slučaju. Prvo ćemo sačekati da vidimo da li će ovaj zakon u RS-u biti usvojen u prijedlogu, a želimo vidjeti i da li će međunarodna zajednica, koja ima odgovornost, reagirati. Mi već pravimo analizu", kazao nam je ministar Čampara.


On naglašava da se postavlja pitanje o aktivnom sastavu policije, odnosno činjenici da RS nema popunjen ni aktivni sastav policije i da im nedostaje nekoliko stotina policajaca po sistematizaciji, a u međuvremenu formiraju rezervni sastav.


"Federacija BiH će sigurno imati institucionalan odgovor na ovakve poteze iz RS-a. Nikad nećemo dozvoliti da se naruši bilo kakav balans i u naoružavanju i u broju policijskih službenika. BiH će biti mirna i stabilna zemlja samo ukoliko postoji balans, u svakom smislu", naglasio je Čampara.


Ministar policije u RS-u Dragan Lukač je poručio da nema ništa protiv ni da FBiH formira svoj rezervni sastav policije.


Policijska struktura u RS-u i u FBiH je različito ustrojena. U RS-u je centralizirana, dok je u FBiH podijeljena po kantonima uz postojanje Federalne uprave policije.


"Ja Lukača pozivam da on prvo popuni aktivni sastav policijskih snaga, što je i logično, pa da tek onda razmišlja o rezervnom sastavu. Ali i premijer RS-a Radovan Višković je poručio da i ako usvoje zakon do 2020. ne misle popunjavati rezervni sastav policije. To bi ih koštalo oko 40 miliona KM, a ja čisto sumnjam da oni imaju ta sredstva. S druge strane ne znam kako tehnički misle sve to izvesti, kako primati ljude, vršiti obuku, gdje će biti kad ne budu angažovani, kako će koristiti ovlasti i još mnogo toga", ističe Čampara.


Migrantska kriza i opasnost od elementarnih nepogoda su primarni razlozi zbog kojih vlast u RS-u tvrdi da im je potreban rezervni sastav policije.


Ipak, za pitanja poput migranstke krize nadležna je država, odnosno Granična policija BiH, a ostale agencije su dužne da pomognu.
Last modified on petak, 19 April 2019 14:40

Istočna Bosna