04
April

Za Desnicu Radivojevića zatražen pritvor

Published in BiH

Bivši  ministar u Vladi FBiH je uhapšen u akciji "Farmer", zbog sumnje da je umiješan u kriminal u vezi s nezakonitom dodjelom doniranih kineskih traktora

 
 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je sarajevskom Kantonalnom sudu da odredi jednomjesečni pritvor Desnici Radivojeviću, bivšem ministru u Vladi FBiH, koji je uhapšen u akciji "Farmer", zbog sumnje da je umiješan u kriminal u vezi s nezakonitom dodjelom doniranih kineskih traktora.

- Pritvor za Radivojevića zatražen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu utjecajem na svjedoke ili prikrivanjem dokaza, kao i da bi mogao ponoviti krivično djelo - kazala je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić. 

U akciji kodnog naziva "Farmer" do sada je, ukupno sa Radivojevićem, uhapšeno devet osoba. Većina njih su bili dužnosnici Vlade FBiH u periodu 2011-2015.

Kantonalni sud jučer je odredio jednomjesečni pritvor Ivici Mladini, Refiku Džafi i Vahidu Jašareviću.

Za pet ostalih osumnjičenih Abdulaha Tutmića, Senada Jakešića, Mehmeda Nikšića, Envera Smajića i Huseina Selimovića tražene su mjere zabrane napuštanja boravišta, sastajanja sa svjedocima ili saučesnicima, te obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

Svim osumnjičenim se na teret stavlja udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i prevara.

Konkretno, terete se da su u svojstvu članova Komisije izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne mehanizacije donirane od NR Kine građanima Bosne i Hercegovine u vrijednosti višoj od milion maraka.

Oni su, prema razultatima istrage, spomenutu poljoprivrednu opremu i mehanizaciju za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju stjecanja nezakonite koristi.

Desnica Radivojević bivši je član SDA, a bio je ministar u Vladi FBiH u vrijeme koalicije SDA-SDP kada je premijer bio Nermin Nikšić. Tačnije, Radivojević je u dva navrata obavljao ministarsku funkciju, kao prvi čovjek Ministarstva trgovine FBiH i Ministarstva prostornog uređenja.

Izvor:   Faktor

Last modified on četvrtak, 04 April 2019 10:31

Istočna Bosna