02
April

Malverzacije s kineskim traktorima: Zatražen pritvor za Mladinu, Džafu i Jašarevića

Published in BiH

Za ostalih pet osumnjičenih zatražene su mjere zabrane

 

 
 

Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo zatražilo je od Kantonalnog suda u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za Ivicu Mladinu, Refika Džafu i Vahida Jašarevića, koje su pripadnici FUP-a, zajedno sa još pet osoba, uhapsili za vikend u akciji "Farmer".

 

Foto: Kemal Softić

 

Pritvor za svu trojicu zatražen je zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela i bojazni da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, a za Mladinu i zbog opasnosti od bjekstva, potvrđeno je iz Tužilaštva KS.

 

Za Refika Omerovića, Mehmeda Nikšića, Abdulaha Tutmića, kao i za Huseina Selimovića i Envera Smajića, koji su nakon krim-obrade u FUP-u pušteni na slobodu, tražene su mjere zabrane.

 

- Predložene su mjere koje podrazumijevaju zabranu napuštanja mjesta boravka, zabranu sastajanja sa osumnjičenima i svjedocima u predmetu, kao i obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici - kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

 

Svim osumnjičenim se na teret stavlja udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i prevara.

 

Konkretno, terete se da su u svojstvu članova Komisije izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne mehanizacije donirane od NR Kine građanima Bosne i Hercegovine u vrijednosti višoj od milion maraka.

 

Oni su, prema razultatima istrage, spomenutu poljoprivrednu opremu i mehanizaciju za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju stjecanja nezakonite koristi.

 

U sklopu akcije pripadnici FUP-a pretresli su devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog kantona i Livanjskog kantona.

 

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima.

 

Izvor:   Faktor

Istočna Bosna