27
Mart

SDA i DF usaglašavaju principe, HDZ nezadovoljan zbog izbacivanja SBB-a i PDA

Published in BiH

Koliko god da je odluka Predsjedništva Demokratske fronte zasmetala SBB-u i PDA, još teže je "pala" HDZ-u BiH

 

Odluka Predsjedništva Demokratske fronte da ta stranka započne pregovore o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou odredila je okvire vlasti u narednom mandatu, barem ako govorimo o probosanskom bloku unutar nje.

 

Uskoro bi delegacije DF-a i SDA trebali sjesti za isti sto. Ukoliko usaglase principe, izvjesno je da će te dvije stranke činiti okosnicu probosanskog bloka u vlasti na federalnom i državnom nivou. Poziv ostalim strankama, saopćili su iz SDA, ostaje otvoren s ciljem stvaranja što šire koalicije patriotskih političkih snaga.

 

Dio te šire koalicije, uprkos ranije iskazanom interesu za ulazak u vlast, neće biti SBB i PDA. Barem kako sada stvari stoje. Šefovima tih stranaka, Fahrudinu Radončiću i Mirsadu Kukiću, planove je poremetila upravo Demokratska fronta, koja bi svojim pozicijama u vlasti ograničila kapacitete SBB-a i PDA u izvršnoj vlasti.

 

Koliko god da je odluka Predsjedništva Demokratske fronte zasmetala tim dvjema strankama, još teže je "pala" HDZ-u BiH. Razlog nije, kako se to plasira u javnosti, "etnički legitimitet" predsjednika Demokratske fronte i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića već prostor za preglasavanje u Vladi FBiH, koji je u još uvijek aktuelnom sazivu bio širom otvoren i kao takav nerijetko iskorištavan. O HDZ-ovom nezadovoljstvu svjedoče i pisanja medija pod kontrolom te stranke, koji su sinhronizirano osuli paljbu po mogućnosti saradnje SDA i Demokratske fronte.

 

SBB i PDA su ranije postigli neformalni sporazum o zajedničkom postizbornom nastupu sa A-SDA. Uprkos tome, prostor za A-SDA u budućoj vlasti je, sudeći prema dostupnim informacijama, još otvoren.

 

Bila A-SDA dio vlasti ili ne, SDA i Demokratska fronta posjeduju dovoljno kapaciteta za stvaranje stabilnih većina na državnom i federalnom nivou.

 

Za većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su potrebna 22 zastupnika. SDA i Demokratska fronta, sa SNSD-om, HDZ-om i pripadajućim "satelitima", imaju 26 zastupnika. Za većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH je dovoljno 50 zastupnika. Potencijalna vladajuća većina, računajući i glasove tri zastupnika Nezavisnog bloka koji su potpisali sporazum sa SDA, broji 58 zastupnika.

 

Konačni sastav vlasti bit će poznat u narednim danima, kada se očekuje i novi sastanak stranačkih delegacija koje bi trebale činiti tu vlast. Na tom će se sastanku, pored potpisivanja usaglašenih principa, trebali raspodijeliti i resori.

 

Izvor:   Faktor

Istočna Bosna