10
Mart

Američka i Britanska ambasada šokirane scenama iz Višegrada: Očekujemo reakciju institucija

Published in BiH

Oglasio se i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunnar Wigemark

 

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije stigle su reakcije na današnje okupljanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu.

 

Ambasador Velike Britanije u BiH, Matt Field na Twitteru je napisao da je šokiran prizorima iz Višegrada, gdje su se okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta.

– Šokiran sam prizorima iz Višegrada. Sigurno su mnogi u BiH uznemireni. Nadam se da će vlasti detaljno istražiti. Govoru mržnje nije mjesto u savremenom društvu. Krajnje je vrijeme za okretanje ka budućnosti, uz uzajamno poštovanje – napisao je Field.

Matt Field@MattFieldUK
 
 

Shocked by scenes in Višegrad. Must have been upsetting for many across BiH - hope authorities will fully investigate. Hate speech has no place in a modern society. It is high time for turning to future, with proper respect to all sides.

 
46 people are talking about this

I iz Ambasade SAD su reagirali na Twitteru, a poručeno je da je današnje ponašanje neprihvatljivo.

– Užasnuti smo izvještavajima o nacionalističkoj retorici tokom današnjeg događaja u Višegradu. Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Očekujemo od relevantnih institucija da preduzmu potrebne korake, pozabave se ovim prijetnjama i pozovu na odgovornost – navedeno je na Twitteru.

US Embassy Sarajevo
@USEmbassySJJ
 
 

We are appalled by reports of threats and nationalistic rhetoric during today’s event in Visegrad. Such behavior is unacceptable. We expect the relevant authorities to take the necessary steps to address these threats and hold accountable those responsible.

 
43 people are talking about this

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark je također reagirao na Twitteru i naveo da su događaji u Višegradu uznemirujući.

– Današnji uznemirujući događaji u Višegradu koji glorifikuju nasilje i potiču mržnju samo udaljavaju multietničku BiH i cijelu regiju od pomirenja i EU principa vrijednosti i tolerancije – napisao je Wigemark.

Lars-Gunnar Wigemark
@LarsGWigemark
 
 

Današnja uznemiravajuća dešavanja u Višegradu, veličajući nasilje i podstičući mržnju, samo udaljavaju multietničku i cijeli region od pomirenja, te od principa i vrijednosti tolerancije EU. @eubih @N1info @Oslobodjenjeba @RTRSvijesti @Dunja_Mijatovic

 
See Lars-Gunnar Wigemark's other Tweets
 

 

Last modified on nedjelja, 10 Mart 2019 19:03

Istočna Bosna