18
Februar

Đonlagić: Kakvu je kampanju vodila Naša stranka ne bi me čudilo da HDZ podrži Falatara

Published in BiH
Đonlagić: Kakvu je kampanju vodila Naša stranka ne bi me čudilo da HDZ podrži Falatara
Foto: H. M./Klix.ba
 
Nakon što je portal Klix.ba objavio kako će Naša stranka pokušati da u Domu naroda Parlamenta FBiH "progura" Borišu Falatara u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na Twitteru se oglasio potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić.

"Ako zaista bude kandidat, u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH može samo ako mu u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH glasove, uz jedan glas, koliko ima Naša stranka, dodaju još glasove iz HDZ-a. No, kakvu predsjedničku izbornu kampanju su vodili Naša stranka i Falatar, ne bih se iznenadio da se to i desi", napisao je Đonlagić.

Na ovaj način praktično je potvrđeno kako Demokratska fronta, koja ima jednog delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, ne namjerava dati svoj glas Falataru koji je u toku predsjedničke kampanje, a i poslije, iznosio žestoke kritike na račun predsjednika DF-a Željka Komšića.

Da bi Falatar bio izabran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potrebno je da za njega glasaju najmanje tri delegata iz reda hrvatskog naroda. U tom klubu HDZ i stranke okupljene oko HNS-a imaju 13 delegata, a Naša stranka, Demokratska fronta, Laburistička stranka (Fikret Abdić) i Goraždanska priča (Za boljitak, LDS BiH, Komunistička partija i Bosanskohercegovačka narodna stranka) po jednog.

Prema trenutnom stanju, postoje dva scenarija prema kojima bi Falatar mogao biti izabran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Prvi je da pored svog glasa Naša stranke dobije i glas stranke Fikreta Abdića, kao i Goraždanske priče, a drugi scenarij je da za Falatara glasaju HDZ-ovi delegati.
 
KLIX.ba

Istočna Bosna