04
Februar

Ramić: Svi su mislili da će se SDA raspasti, a ostala je jednako jaka

Published in BiH

Govoreći o inicijativi Stranke demokratske akcije da Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocjeni ustavnost naziva entiteta Republika Srpska, Edin Radmić, potpredsjednik ove političke stranke je poručio da je zanima cijela Bosna i Hercegovina.

 

Edin Ramic

Objasnio je zašto je Stranka demokratske akcije predložila inicijativu. Komentarisao je i prijedlog Saveza nezavisnih socijaldemokrata da se ukine Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma čime će se okončati prisustvo Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

 

Jedna od tema razgovora sa Ramićem je bio budžet Federacije Bosne i Hercegovine.

 

"Svaki dan postoji problem. Socijalne kategorije i drugi korisnici budžeta su u problemu. Problem je u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine".

 

Komentarišući za N1 političku situaciju u Bosni i Hercegovini, rekao je:

 

"Živimo u zemlji gdje je stanje krize kontinuirano. Uprkos tome, prave se pomaci. Imamo pomake u drugim segmentima. Imamo vitalne parametre koji idu u korist Federacije. Najveći izazov je što sada možemo u potpunosti stati na NATO put".

 

Na pitanje koliko je Stranka demokratske akcije odgovorna za ukupni društveni ambijent i za iseljavanje stanovništva, odgovorio je:

 

"Mi bismo na neke stvari koje su protuustavne i nelogične odgovarati pomirljivim porukama i onda će oni ostati u tom ambijentu? Zašto mislite da mi ne razgovaramo sa drugim politčkim strankama? Je li u redu da ne problematiziramo Republiku Srpsku?".

 

Potom se osvrnuo na inicijativu Stranke demokratske akcije da Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijeni ustavnost naziva entiteta Republika Srpska.

 

"Neke stvari koje smo trebali odmah riješiti poslije rata, nismo riješili. Vraćamo se unazad - veličaju se ratni zločinci i slično. Odluka o konstitutivnosti naroda nije provedena. Očigledno je da su Bošnjaci i Hrvati neravnopravni u Republici Srpskoj. Imamo situaciju gdje su srpske stranke zadovoljne tamo gdje su vlast. Ne interesuju ih mjesta gdje su Srbi manjina. Slična situacija je sa Hrvatskom demokratskom zajednicom. Stranku demokratske akcije zanima cijela Bosna i Hercegovina i inicijativa se pojavila da bi se otklonila diskriminacija, pa kao sada tražimo belaja".

 

Upitan šta će se promijeniti, šta će to biti bolje ako se inicijativa provede, potpredsjednik Stranke demokratske akcije je odgovorio:

 

"Slične dileme su bile kada je pokrenuta ocjena ustavnosti himne, grba. Ne morate imati pečate sa dvoglavim orlovima i četiri S. Republika Srpska je u sadržaju srpska. Svaka javna ustanova tamo ima ksrnu slavu. Na te slave se pozivaju nesrbi kao gosti. Djeca u Konjević Polju pišu pjesmice o Svetom Savi".

 

Objasnio je šta on misli o Miloradu Dodiku kao političaru kazavši:

 

"Nadam se da će postati svjestan da je u situaciji koja mu ne donosi glasove, te da će postati konstruktivan i početi graditi institucije Bosne i Hercegovine. Mi smo ključne reforme provodili bez Saveza nezavisnih socijaldemokrata. U ovom trenutku su oni jedini logičan partner Stranke demokratske akcije".

 

Dotakao je i prijedloga stranke čiji je Dodik predsjednik da se ukine Aneks 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma čime bi se okončalo prisustvo Ureda visokog predstavnika.

 

"Stranka demokratske akcije je natjerala diplomate da nešto urade, pa su postali nervozni. OHR i OSCE su ključne institucije za provedbu Dejtona. Oni samo povremeno izražavaju zabrinutost. Inicijativa Stranke demokratske akcije im je dala povoda da izjednačavaju strane. Oni su nečinjenjem stvorili jakog Milorada Dodika", napomenuo je i dodao kako ipak Ured visokog predstavnika treba ostati u Bosni i Hercegovini.

 

U završnici razgovora za N1, Ramić je odgovorio na pitanje da li Bosanskohercegovački blok treba koalirati sa Strankom demokratske akcije.

 

"Državotvorno bi bilo da budu partner i da se stovir probosanski blok", rekao je i potom se osvrnuo da su stranke pomenutog bloka upravo Stranku demokratske akcije krivile za stanje u zemlji.

 

"Svi su krivili nas. Svi su mislili da će Stranka demokratske akcije nestati i da će se raspasti. Stranka demokratske akcije je ostala jednako jaka. Ako oni ne budu željeli koalirati, pravit ćemo koaliciju sa manjim strankama", zaključio je Edin Ramić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije.

 

N1 

Last modified on ponedjeljak, 04 Februar 2019 19:50

Istočna Bosna