05
Decembar

Za razliku od vlasti, Šveđani u BiH nude novac i konkretna rješenja

Published in BiH

"Zagađenje ubija građane Bosne i Hercegovine", poručio je švedski ambasador u BiH

aa picture 20151227 7157639 high

U proteklim danima zagađenje zraka u Sarajevu i drugim bh. gradovima bilo je među rekordnim u svijetu, a riječ je o problemu za koji bh. vlasti već godinama ne nude niti implementiraju rješenja.

Procjenjuje se da broj smrtnih slučajeva izazvanih zagađenošću zraka u BiH na 100.000 iznosi čak 230 na godišnjoj razini.

To je iznimno velik broj smrtnih slučajeva svake godine, u poređenju primjerice sa Švedskom gdje taj prosjek iznosi 0,4.

Upravo je ova zemlja ponudila konkretna rješenja u BiH kroz novi projekt Agencije za zaštitu okoliša Švedske koji ima za cilj da pomogne Bosni i Hercegovini u suprotstavljanju izazovima zagađenja zraka.

Vrijednost projekta je sedam miliona maraka za period od četiri godine, kako bi se usvojile vještine, znanja i iskustva iz Švedske.

„Zagađenje ubija građane Bosne i Hercegovine i nešto se jednostavno mora poduzeti u tom pogledu“, rekao je za Reuters švedski ambasador u BiH Anders Hagelberg.

Cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta relevantnih institucija u BiH da bi se unaprijedilo upravljanje podacima o kvalitetu zraka i njegovog poboljšanja. Također, cilj je podići nivo investicija u energetsku efikasnost.

Neke od mjera kojima bi se mogla smanjiti zagađenost zraka jeste smanjenje starosti vozila, rješavanje problema grijanja i poboljšanje kapaciteta za pročišćavanje zraka u industrijskim postrojenjima.

Upravo su to prepoznale druge zemlje u regiji koje prave i konkretne korake u smjeru smanjenja zagađenja. Tako je Makedonija pokrenula vlastiti program u koji je uložila 1,6 miliona eura. Cilj je ambiciozan – prepoloviti zagađenje u Skoplju u periodu od dvije godine.

Neki od načina na koji će ovo biti postignuto jeste smanjenje poreza na centralno grijanje, zabrana saobraćaja u pojedinim dijelovima grada i striktnije kontrole emisija u industrijskim postrojenjima.

Autor: A. Dž./Fokus.ba