13
Juni

Policija u Prijedoru maltretirala povratnika: Tražili mu da preda oružje, on kaže da ga nema

Published in BiH

Emsud Brdar, star 60 godina, jučer je odveden u policijsku stanicu u Prijedor i maltretiran.


Kako je za Politicki.ba rekao, pred njegovu kuću u selu Zecovi pojavili su se policajci i zatražili da pođe s njima.

 

- Nisu imali nikakav nalog. Samo su pokazali neke značke i rekli da trebam poći s njima. Nisu rekli zašto. Kada sam pitao o čemu se radi, rekli su mi da trebam dati iskaz.


Odgovorio sam da iskaz mogu dati i pred svojom kućom, da nema potrebe da idem u Prijedor i da imam već ranije zakazan ljekarski pregled. Oni su insitirali da moram poći s njima - započeo je Brdar.

 

Dodaje kako su se on i supruga spremili te otišli.


- Mislio sam da trebam pričati šta znam o ratnim zločinima koje su počinili 1992. U mojoj porodici tada je devetero pobijeno - ispričao je na početku razgovora za Politicki.ba Brdar.


Kaže da je sproveden u Prijedor i da su ga policajci verbalno maltretirali.


- Uveli su me u neku sobu br. 6. Policajci su mi počeli govoriti da "donesem i dobrovoljno predam". Nisam znao o čemu pričaju. Kada sam pitao "šta da predam", rekli su mi da se radi o oružju - naveo je on.
Brdar kaže kako oružje nema.


- Kada sam im to rekao, postali su grubi. Jedan mi se unosio u facu, drugi je pominjao nož, kao dat će mi da mogu napasti policajca, galamili su, jedan je prijetio da bi me mogao baciti kroz prozor.


Moja supruga je stajala ispred policije i čekala. Kako sam im stalno govorio da nikakvo oružje nemam i kad sam pitao zašto su me uopće priveli, donijeli su mi nalog za saslušanje. Uzeo sam to i, na kraju, otišao kući - priča dalje Brdar.

Istočna Bosna