05
Novembar

Hurtić u 2023. nije zatražio ni jednu marku za Bošnjake povratnike u RS

Published in BiH

Čak i ne baš posve optimističan dojam posjeta predsjednice Europske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) Bosni i Hercegovini neobjašnjivim i ničim utemeljenim gafom te svojevrsnim skandalom pokušao je dodatno obojiti sivilom ministar ljudskih prava i izbjeglica Sevlid Hurtić jer nije želio nazočiti dodjeli ključeva za porodice koje su konačno dobile krov nad glavom, piše Večernji.ba.

 

Hurtić je, pretpostavlja se, iz vlastite povrijeđene taštine poručio kako neće nazočiti dodjeli ključeva stanova u općini Vogošći pored Sarajeva. I nije ni došao.

 

Krišto pandan Fon der Lajen


Vrpcu su na objektu presjekle, kao i ključeve 27 porodica dodijelile predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

 

- Ministar Hurtić svečanom uručenju 27 ključeva za isto toliko porodica ne želi nazočiti iz moralnih razloga te zbog opstruiranja ovog projekta putem kojeg je u BiH dosad izgrađeno 2.778 stambenih jedinica, a čijem otvaranju predsjedavajuća Krišto nikada nije nazočila - navodi se iz Hurtićeva ureda.

 

Zbog toga ministar Hurtić smatra nedopustivim da vrpce presijeca onaj čija politika godinama ne odobrava izdavanje sredstava iz proračuna za ovaj projekt.

 

- Ministarstvo već godinama u proračunskom zahtjevu traži sredstva za završetak projekta, a što je i predviđeno međunarodnim sporazumom. Zbog toga gotovo 300 većinom bošnjačkih porodica u RS nije dobilo krov nad glavom i pitanje je kada će - objavljeno je.

 

Nedugo tokom dana objavljeno je i kako je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH hospitaliziran zbog navodnih bolova u prsima te je nakon pregleda zadržan u tuzlanskoj bolnici, gdje je zbog pretraga pod nadzorom liječnika. Za razliku od razloga vezanih uz medicinske preventive, nije postojao ni jedan razlog da ministar Hurtić ne nazoči događaju, a netočni su i navodi o navodnom miniranju potpore obnove domova povratnicima koji su bili dio Regionalnog stambenog programa (RSP).

 

Naime, s obzirom na pravila protokola, visokoj evropskoj gošći jedini je "pandan" u Bosni i Hercegovini predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

 

Na razloge "Hurtićevog bojkota" okretali su očima i predstavnici Evropske komisije s kojima smo komunicirali te su naveli kako nije bilo ni jednoga razloga za ovakvo reagiranje. S druge pak strane, iz Vijeća ministara BiH su objasnili Večernjaku kako tokom ove godine, kada su rađene projekcije te su dostavljani zahtjevi svakog pojedinačnog ministarstva, uprave, agencije i svih drugih institucija na razini države, iz Ministarstva kojemu je na čelu Hurtić nije zatražena ni jedna marka povećanja za realizaciju ovoga programa.

 

Slab povratak


Sam ministar Hurtić dolazi iz RS, pa je u najmanju ruku čudno da se osobno nije zauzeo kako bi se osigurala sredstva za dodatnu potporu sunarodnjacima, ali i drugima.

 

Posebno Hrvatima za koje je gotovo jedino Republika Hrvatska obnavljala stambene objekte. U kojima, nažalost, živi tek mali broj ljudi te se povratak sveo na porodice sa starijim članovima. Inače, za Regionalni stambeni program novac su u najvećoj mjeri osigurali iz Evropske unije, pa je u najmanju ruku bilo neprimjereno izazivati skandal prigodom dolaska predsjednice Evropske komisije.

 

Tim programom bilo je predviđeno da Bosna i Hercegovina, kao i druge uključene države u regiji, Republika Hrvatska, Republika Srbija te Crna Gora, iz svojih proračuna tijekom više godina izdvoji 15 posto sredstava za obnovu stambenoga fonda. Netačne su i Hurtićeve optužbe na račun predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto jer se suglasila s iznosom novca koji je upravo zatražilo njegovo ministarstvo. A u ovome slučaju za raseljene osobe bošnjačke nacionalnosti to je iznos od 0 (nula) maraka, piše Večernji.ba.

 

Istočna Bosna