02
Septembar

Vučinić: Građani su ostali kući i pokazali šta misle o Dodiku

Published in BiH

Đorđe Vučinić poslanik je u Narodnoj skupštini RS, ispred Liste "Za pravdu i red - Nebojša Vukanović".

 

Sa svoje dvadeset tri godine je najmlađi poslanik u historiji NSRS. Svojim govorima u skupštinskim klupama osvojio je simpatije širokog dijela javnosti. Britkim izričajem i elokvencijom dostojno se nosi u verbalnim duelima s poslanicima iz vlasti u RS, ali i s poslanicima opozicije. Ujedno je i apsolvent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

 

U razgovoru za Vijesti.ba pojasnio je šta jučerašnji fijasko sa protesta govori o poziciji Milorada Dodika i njegovih koalicionih partnera.

 

- Obzirom na sve to šta rade prema srpskom narodu u Republici Srpskoj, naroda koji su im svaki dan puna usta, moram priznati da mi je drago da su mnogi građani ostali kod kuće, nisu pali na tu priču. Izašli su samo oni koji zaista moraju, zbog svojih fotelja i ličnog interesa. I oni su ti koji su spremni slijepo pratiti Milorada Dodika u bilo čemu. Drago mi je da nije bilo nekih većih okupljanja, odnosno da nisu izazvali neki veći incident, jer bi to dalje samo hranilo diktatorsku poziciju Milorada Dodika i trovalo situaciju i odnose među sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, kaže Vučinić.

 

Osvrnuo se i na izjave Milorada Dodika nakon održanih protesta.

 

- Mislim da je to samo izgovor čovjeka koji je izgubio svaki razum. I jednostavno će se ovo u narodu zaboraviti kao i da nije bilo za nekoliko dana. Da li će diktatoru, odnosno Miloradu Dodiku, pasti nešto na pamet da radi narednih dana ili sedmice, zaista ne znam. A volio bih da se ne igra s emocijama naroda, naglasio je Đorđe.

 

Također je pojasnio da nakon jučerašnjeg fijaska, neće doći do sukoba i međusobnih optuživanja unutar SNSD.

 

- Nisam siguran da će zbog ovoga letjeti neke glave u SNSD. Mada sa jedne strane 'vrana vrani oči ne vadi', i za krupnije stvari ne lete glave među njima, ali vjerujem da su mnogi od njih zreli i vjerujem da će biti određen promjene strukture unutar SNSD, već na jesen, pojašnjava on.

 

Za kraj je pojasnio i da to su jučerašnji protesti pokazali na to kako obični građani gledaju na cjelokupnu situaciju.

 

- Pokazali su šta misle, jer se nisu pojavili. I mislim da će u budućnosti i to da se odrazi na rezultate izbora. Ukoliko budemo dobili, napokon, jedan normalan i ispravan Izborni zakon Bosne i Hercegovine, to jeste izmjene zakona gdje će se zaista stvarna volja građana preslikati i na skupštine. Mada i dalje nema te 'inicijalne kapisle'. Pa i ovom prilikom pozivam građane Banjaluke i RS, da slobodno prema svim poslanicima koji se budu pojavili u četvrtak od 19 sati ispred Narodne skupštine Republike Srpske, postave bilo kakvo pitanje. Mi smo uvijek tu među narodom i za narod, i što se nas tiče mi možemo čistog obraza proći kroz Republiku Srpsku, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu, poručio je za kraj poslanik u Skupštini RS, Đorđe Vučinić.

 

A. Dedić

(Vijesti.ba)

Last modified on subota, 02 Septembar 2023 20:06

Istočna Bosna