25
Avgust

Koordinacija boračkih saveza TK: Dovedena u pitanje pravna sigurnost bivših boraca Armije RBiH

Published in BiH

Koordinacija boračkih saveza Tuzlanskog kantona i boračke organizacije iz Podrinja najoštrije osuđuju pravno nasilje koje se vrši nad bivšim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine koji prolaze kroz agonije ponovnih saslušanja za navodne ratne zločine.

 

- Tražimo od glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića da vrati predmete za navodne ratne zločine pod okrilje državnog tužilaštva, te da bude svjestan agonije kroz koju prolaze oni koji su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu svojim životima čuvali suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine - navodi se u zajedničkom saopćenju za javnost nakon konferencije za medije u organizaciji Koordinacije boračkih saveza TK.

 

Naglašavaju da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 2018. godine prebacilo mnogo predmeta u istragama ratnih zločina, koje su navodno počinili Bošnjaci, na nivo Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

 

- Neke od istraga datiraju iz 2010. godine, a osumnjičene niko nije obavijestio da se protiv njih vodi bilo kakva istraga, te ih sad Okružno tužilaštvo Bijeljina poziva i ispituje kao osumnjičene - ističe se.

 

Podsjećaju da su ranije ovakvi predmeti vođeni u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, upravo zbog njihove osjetljivosti te činjenice da bivši borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, posebno oni koji su preživjeli genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici 11. jula 1995. godine, nemaju povjerenja u rad pravosudnih institucija iz entiteta RS, tvrdeći da je dovedena u pitanje njihova pravna sigurnost, saopćeno je.

 

FENA

Istočna Bosna