25
Avgust

Nikšić: Tri koraka smo bliže EU, SDA doživjela 'amneziju'

Published in BiH
Premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić ocijenio je saradnju na državnom nivou teškom i vrlo zahtjevnom.
 
Ali, ističe, da kada ostvarite određeni rezultat i određene pomake – to se isplati.
 
- Smatram da politika razgovora i kompromisa nema alternativu. Ovaj iskorak koji smo napravili pokazuje da se to isplati, podvukao je Nikšić.
 
Dodao je kako nije lako trpjeti pritiske i napade, ali da kad razgovarate onda možete i nešto dogovoriti.
 
- Nakon agende koju nam je dala Evropska unija ovo su prvi zakoni koji su usvojeni u državnom parlamentu. Osam godina nismo imali nijedan zakon na tom putu. Sad smo tri koraka bliže Evropskoj uniji, kaže.
 
Navodi da evropska perspektiva Bosne i Hercegovine nema alternativu.
 
Istakao je i da je SDA doživjela 'amneziju' od kako je otišla u opoziciju.
 
- Oni postaju opozicija državi, a ne vlasti. To je njihovo pravo i oni imaju pravo da se tako ponašaju. Oni nemaju prigovore na ovo dosad što smo uradili. Njihovi prigovori se odnose na budućnost – vi ćete dati, vi ćete isporučiti. Pa nas onda optužuju kako smo mi dali četvrtog delegata SNSD-u, što je potpuna neistina. Oni su, ustvari, dali četvrtog delegata i HDZ-u i SNSD-u u prošlom mandatu, kaže Nikšić.
 
Kaže i kako su sigurnosni sektor vratili građanima Bosne i Hercegovine. Danas direktor OSA-e, ističe, ne polaže njemu račune kao najjačoj političkoj partiji iz Trojke nego građanima i državnim institucijama.
 
"Do juče je direktor OSA-e polagao račune predsjedniku SDA i radio u korist SDA", rekao je, između ostalog, Nikšić, gostujući u programu Federalne televizije.  

Istočna Bosna