19
Avgust

Godišnjica pogibije američkih diplomata, posljednja misija s ciljem okončanja rata

Published in BiH

Joseph Kruzel, Robert Freiser i Nelson Drew, američke diplomate iz kabineta Richarda Holbrookea, specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, i francuski vojnik Stephan Reault, tragično su izgubili život 19. augusta 1995. na igmanskom putu.

 

"Dana 19. avgusta 1995. godine, američke diplomate ambasador Robert Frasure, Joseph Kruzel i pukovnik Samuel Nelson Drew, zajedno sa francuskim vojnikom Stephanom Reaultom, poginuli su u tragičnoj nesreći na vrhu planine Igman, pokušavajući da stignu do Sarajeva kako bi pregovarali o okončanju brutalnog rata.

 

Danas se sjećamo i pozdravljamo njihovu žrtvu u potrazi za mirom u Bosni i Hercegovini. Njihovo naslijeđe istrajava dok BiH nastavlja svoj put ka budućnosti ispunjenoj nadom i samopouzdanjem", objavila je američka ambasada u BiH na Twitteru.

 

Diplomate su bile na putu za Sarajevo kako bi učestvovali u pregovorima, no zbog činjenice da im nije mogla biti garantovano sigurno slijetanje na sarajevski aerodrom, oni su, zajedno sa Richardom Holbrookeom, helikopterom stigli iz Splita na planinu Igman odakle su krenuli ka Sarajevu.

 

Ulice između Kampusa Univerziteta Sarajevo i američke ambasade u BiH od 2010. godine nosi naziv Ulica Roberta C. Frasurea.

Istočna Bosna