10
Avgust

RS klizi ka najgorim mogućim ekonomskim sankcijama

Published in BiH

Republika Srpska lančano klizi ka najgorim mogućim ekonomskim sankcijama, pokazala je jučerašnja reakcija Njemačke koja je odustala od finansiranja četiri projekta.

 

Rekao je to Branislav Borenović, predsjednik PDP- a, na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci. Borenović je dodao da je Republika Srpska nedavno takođe izgubila i novac koji dolazi iz Evropske unije, odnosno od 600 miliona KM bespovratnih sredstava.

 

"Niti jedna marka nije uložena u Republiku Srpsku, a sada je i Njemačka odustala od ulaganja, koja zajedno sa Srbijom, Hrvatskom, Italijom i Slovenijom čini jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera kroz više od 60 odsto ekonomije koju Republika Srpska ostvaruje. Jedini smo u regionu koji su u tihim, ali vidljivim ekonomskim sankcijama, koje su prvo došle iz Brisela, a sada iz Njemačke", poručio je Borenović.

 

Odgovornost, ističe Borenović; snose isključivo predstavnici vlasti.

 

"Republika Srpska je izgubila oko 200 miliona KM time što je izgubila ekonomsku podršku Njemačke, rekao je predsjednik PDP- a.

 

Borenović je podsjetio da je juče stigla informacija da je, nakon pet godina, Tužilaštvo BIH podiglo optužnicu za izborne krađe, u dijelu koji se odnosi na dodavanje glasova birača koji uopšte nisu izašli na izbore.

 

"Potvrđena je optužnica za pet osoba, a predviđena je zatvorska kazna do pet godina za ovo krivično djelo. Očekujemo da Sud i Tužilaštvo ovo dovedu do kraja, poručio je Borenović.

 

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna