09
Avgust

Nanićevi Bužimljani: “Tekbire sa usana naše omladine i naših minareta niko i nikada neće utišati!”

Published in BiH

Udruženje “Nanićevi Bužimljani” oštro je reagovalo na nedavni medijski izveštaj emitovan od strane Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) pod naslovom “U Bužimu ratni barjaci, a djeca kliču Allahu Ekber”. Udruženje je izdalo saopštenje u kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo i pružili svoje viđenje događaja.

 

Ova reakcija Udruženja usledila je povodom obilježavanja 28. godišnjice pogibije komandanta 505. Bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Izeta Nanića, tokom manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2023” u Bužimu.

 

U svom saopćenju, Udruženje ističe: “Političari i mediji iz manjeg bh. entiteta, koji dolaze iz redova srpskog naroda, gotovo nikada ne propuštaju priliku da legitimnu vojnu silu u Republici Bosni i Hercegovini, Armiju Republike Bosne i Hercegovine, koja je nastala kao odgovor na agresiju na našu zemlju, nazivaju takozvanom.”

 

Udruženje je također ukazalo na to da se, u vremenu kada se negiraju genocid i zločini, Armija RBiH često negira, a okupljanja i obredi u mjestima poput Bužima predstavljaju kao pretnju. Oni su izrazili ogorčenje činjenicom da se zastava sa ljiljanima i uniforme koje simboliziraju Armiju RBiH prikazuju kao zabrinjavajuće.

 

Udruženje “Nanićevi Bužimljani” je pozvalo na osudu negiranja genocida i zločina, te su istakli potrebu za uvođenjem odgovarajućih kazni za takve postupke. “Bužimljani su častan i patriotski narod, odgojen u vjeri i naučen da voli domovinu, da poštuje drugog i drugačijeg, da nikada drugome zlo ne pomisli…” istakli su iz Udruženja.

 

U saopćenju su također naglasili doprinos Armije Republike Bosne i Hercegovine u očuvanju nezavisnosti i suvereniteta zemlje, uz poruku: “Tekbire sa usana naše omladine i sa minareta niko i nikada neće utišati!”

 

Udruženje “Nanićevi Bužimljani” zaključilo je svoje saopćenje s jasnom porukom da Bužim i Bužimljani nemaju drugu domovinu, i da će nastaviti časno i ponosno njegovati svoju historiju i borbu.

Last modified on srijeda, 09 Avgust 2023 17:17

Istočna Bosna