25
Maj

Obilježena godišnjica masakra na Kapiji: Đukićeva sloboda je civilizacijska sramota

Published in BiH

Kao što je poznato, 25. maja 1995. na Kapiji u Tuzli – mjestu okupljanja mladosti, pod naredbom oficira Vojske RS Novaka Đukića izvršen je masakr. Tom prilikom ubijena je 71 osoba, dok je okvirno 200 građana teže i lakše ranjeno.

Đukić do danas nije počeo sa odsluženjem 20-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen, a kako je navedeno u presudi, on je kao komandant Taktičke grupe Ozren VRS 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

 

"Ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji je najveći ratni u historiji grada. Ovo je za građanke i građane dan žalosti i dubokog bola, koji nikada neće prestati. Zbog mladih koji su poginuli na Kapiji, mi moramo štititi i braniti te nikada ne zaboravimo istinu o ovom zločinu. Zbog toga ćemo tražiti da svi koji su osuđeni za ovaj ratni zločin, ali i druge, odsluže svoju kaznu. To je jedina pravda i nikada nećemo odustati od toga", kazao je gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić.

 

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
 

Današnjem obilježavanju 25. maja prisustvovao je i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, koji je kazao da mu nije jasno kako presuđeni ratni zločinci mogu zaspati te kakva je njihova savjest jer nisu isporučeni pred lice pravde.

"Kamo sreće da agresije i rata na BiH nije bilo. Nažalost, oni su se desili, a oni koji su odgovorni trebaju odgovarati po ljudskim, ali i Božijim pravima. Što se prije suočimo s istinom i izvedemo pred lice pravde odgovorne, veća nam je šansa da se konačno okrenemo budućnosti, žrtvama osiguramo smiraj i porodicama damo određenu satisfakciju", naveo je Nikšić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Počast žrtvama masakra odao je i političar iz Republike Srpske, odnosno aktuelni federalni ministar poduzetništva i obrta Vojin Mijatović. Kazao je da je na Kapiju došao prvenstveno kao čovjek.

 

"Ovdje sam došao kao Vojin Mijatović iz Banje Luke i moja uloga je da što više ljudi iz čitave BiH zapravo njeguje sjećanje na žrtve agresije na BiH. Od istine ne smijemo i ne možemo pobjeći, a svaka bol je i moja bol. Zločinci moraju odgovarati, bez obzira iz kojeg naroda dolazili, jednom tu knjigu moramo zatvoriti i ostaviti sjećanje na žrtve. To je obaveza moje, ali i budućih generacija", poručio je Mijatović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

On je istaknuo da je ljudska i civilizacijska sramota to što je Đukić na slobodi.

"Bez obzira na činjenicu da nikada nećemo vratiti ove ljude, ali kao čovjek morate stati iza svojih nedjela, u ovom slučaju i priznati odgovornost", naglasio je Mijatović.

Ovom događaju prisustvovali su i članovi predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, koji izjave za medije nisu davali. Na Kapiji se nije našla predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je ujedno i bila protiv jučerašnje inicijative da se 25. maj proglasi Danom žalosti na prostoru cijele države.

 

Podsjetimo, u noći 25. maja 1995. godine na Tuzlanskoj kapiji smrtno su stradali: Razija Dedović, Alma Brguljak, Senada Hasanović, Fahrudin Ramić, Pera Marinović, Šaban Mustačević, Edhem Sarajlić, Adnan Beganović, Asmir Bakalović, Suzana Dušić, Almasa Ćerimović, Amir Dapa, Amir Đuzel, Vesna Kurtalić, Edisa Memić, Sanja Ćajić, Nedim Rekić, Mustafa Vuković, Adnan Hujdurović, Edina Ahmetašević, Amira Mehinović, Franc Kantor, Asim Slijepčević i Sandro Kalesić.

Život su izgubili i Edin Hodžić, Indira Borić, Sulejman Mehanović, Damir Kurbašić, Ilinka Tadić, Selma Nuhanović, Edin Mehmedović, Nihad Šišić, Amir Čekić, Indira Okanović, Ilvana Bošnjaković, Admir Alispahić, Jasenko Rosić, Damir Bojkić, Samir Mujić, Rajif Rahmani, Almir Jahić, Lejla Bučuk, Azur Mujabašić, Azur Vantić te Suzana Abuismail.

Usmrćeni su i Šemsa Hasičić, Senahid Salamović, Nenad Marković, Hamdija Hakić, Petar Stjepanović, Elvis Alagić, Lejla Atiković, Armin Šišić, Rusmir Ponjavić, Alem Hidanović, Zada Dedić, Vanja Kurbegović, Jelena Stojičić, Hasa Hrustanović, Ago Hadžić, Selma Čaušević, Nešet Mujanović, Adrijana Milić, Samir Čirak, Muri Fatušić, Elvir Murselović, Adnan Saimović, Jasminka Sarajlić te još četiri osobe koje nisu identifikovane.

Istočna Bosna