Eksplozija se dogodila oko 14 sati u mjestu Platičevu i prouzrokovala urušavanje manje zgrade no niko nije povrijeđen. Prema nezvaničnim informacijama uhapšen je mladić u dobi od 25 godina koji je prethodni dan pušten s neuropsihijatrijskog liječenja.

 

- Utvrđeno je da bukti požar na staroj, napuštenoj zgradi stanice. Odmah su pozvani i vatrogasci koji su ubrzo lokalizirali, a zatim i ugasili požar - objavio je Blic navodeći da je pričinjena veća materijalna šteta.

 

Srbijanski mediji navode da se nakon masovne pucnjave u školi, kada je učenik u beogradskoj OŠ "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara škole, kao i nakon masakra u Mladenovcu kada je Uroš B. (21) ubio osam osoba, učestalo događaju novi incidenti.

 
 

Kao odgovor na dva masovna ubistva Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pozvalo je građane da između 8. maja i 8. juna predaju neregistrirano oružje. Tokom prva četiri dana kampanje predan je 9.401 komad oružja, više od 400.000 komada municije i 884 minsko-eksplozivne naprave.

 

Procjenjuje se da civilno stanovništvo na Balkanu ima devet puta više oružja nego vojska i policija, pokazala je globalna Anketa o lakom oružju (Small Arms Survey) iz 2018. godine, naveo je BBC. Taj medij dodaje da Srbija i Crna Gora dijele treće mjesto u svijetu po broju oružja u rukama civila, iza SAD-a i Jemena.