05
Maj

Za zločine nad djecom tokom opsade Sarajeva niko nije odgovarao

Published in BiH
Prema presudama međunarodnih i domaćih sudova, najmanje 53 djece u Sarajevu je ubijeno snajperom. 

Danas se obilježava Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Prema presudama međunarodnih i domaćih sudova, najmanje 53 djece u Sarajevu je ubijeno snajperom, a više od 14 hiljada ih je ranjeno. Najviše su bili meta napada na igralištima ispred zgrada, gdje su geleri često zauvijek prekidali njihova djetinjstva.

U 2019. godini, Vlada Kantona Sarajevo je usvojila odluku da će 5. maj biti Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva. Od februara 2020. godine, Historijski muzej BiH je prikupljao lične predmete ubijene djece tokom opsade Sarajeva, koje su izložene u postavci memorijalne 'Bijele sobe'.

Opsada Sarajeva

Opsada Sarajeva trajala je 1.425 dana, a napadi na civile sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS), prema presudama Suda u Hagu, odvijali su se svuda i u svako doba dana ili noći.

Pravosnažno, za opsadu Sarajeva, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu na doživotnu robiju osuđen je Stanislav Galić, dok je 29 godina zatvora dobio Dragomir Milošević, obojica nekadašnji komandanti Sarajevsko-romanijskog korpusa koji su držali pod opsadom Sarajevo 44 mjeseca.

Doživotne presude su izrečene Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), i Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske RS, zbog teroriziranja civila u Sarajevu. Dosad je pred domaćim sudovima za zločine počinjene u opkoljenim dijelovima grada procesuirano 12 osoba.

Zločin bez kazne

Optužen za zločine u Sarajevu pred Haškim tribunalom bio je i bivši predsjednik Republike Srbije, Slobodan Milošević, koji je umro tokom suđenja u martu 2006. godine, nakon čega je proces obustavljen.

Bivša predsjednica Republike Srpske, Biljana Plavišić, priznala je krivicu za učešće u zločinima u Sarajevu i drugim zločinima, te je osuđena na 11 godina zatvora pred sudijama Haškog tribunala.

Do sada niko nije odgovarao za zločine nad djecom tokom opsade Sarajeva.

Last modified on petak, 05 Maj 2023 14:20

Istočna Bosna