05
Maj

Lendo: Koristit ću sve da zaštitim Bošnjake od štetnih poteza nove nametnute vlasti

Published in BiH

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo rekao je da je privremenom suspenzijom Ustava FBiH, Bošnjacima uskraćena konstitutivnost, oduzeta ustavna prava izabranim predstavnicima u rukovodstvu FBiH i Klubu Bošnjaka, a izborna volja bošnjačkog naroda je grubo pogažena.

 

Lendo je dodao da oni koji tvrde drugačije demantuju činjenice.

 

"Protiv izbora ovakve Vlade je više od dvije trećine delegata u Klubu Bošnjaka, njih 17 od ukupno 23. U Predstavničkom domu je za potvrđivanje Vlade glasalo 23 Bošnjaka, a 40 ih je protiv. Iza 23 bošnjačka zastupnika koja podržavaju nametnutu Vladu je 94.467 glasova, dok je iza zastupnika Bošnjaka koji su protiv ovakvog saziva Vlade izborni legitimitet od čak 227.957 osvojenih glasova. Nekoliko kandidata SDA, poput bivše potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović, ima više glasova od osam ili devet zastupnika koji podržavaju Vladu zajedno", kazao je Lendo.

 

Lendo je dodao da uskraćivanje saglasnosti na ovakav saziv Vlade, koja, kako je naveo, očigledno nema podršku ni trećine bošnjačkih glasača, nije bilo samo njegovo pravo, već i obaveza.

 

"Bošnjaci se opravdano osjećaju obespravljeni, iznevjereni i poniženi. Od odluke Visokog predstavnika jedino više boli spremnost dijela bošnjačkih i probosanskih stranaka da budu saučesnici u potpunoj degradaciji Bošnjaka kao političkog naroda u zamjenu za nekoliko ministarskih i direktorskih fotelja. To je breme koje će oni morati nositi u nastavku svojih života", naglašava Lendo.

 

Bosanska politika, ističe Lendo, ostvaruje se u izgradnji građanskog, sekularnog društva u kojem je na djelu vladavina prava.

 

"Građanin je najveća vrijednost države i nosilac suvereniteta. Nikada nećemo pristati na podjelu Bosne i Hercegovine između srpskog i hrvatskog hegemonizma. Država Bosna i Hercegova je najveća vrijednost i smisao svih naših političkih djelovanja. Iako su mi kao potpredsjedniku FBiH iz reda bošnjačkog naroda uskraćena ustavna prava u procesu formiranja vlasti, neka budu sigurni da ću koristiti sve ovlasti i mehanizme da štitim i zaštitim bošnjački narod, ali i sve ostale narode i građane od bilo kakvih štetnih poteza nove nametnute vlasti", zaključuje Lendo.

 

Istočna Bosna