04
April

Zašto se presuda Novaliću sve učestalije spominje u kontekstu formiranja vlasti i ima li to uopšte smisla

Published in BiH

Federacija BiH još uvijek čeka vlast, a optimistične najave kažu da će ona biti formirana 6. aprila, dakle za dva dana. Ipak, stanje na terenu je malo drugačije i kompleksnije.

 

Vlada FBiH se može formirati na tri načina. Da SDA-ov Refik Lendo na kraju potpiše saglasnost i pridruži se Lidiji Bradari i Igoru Stojanoviću te omogući da vlast formiraju HDZ i stranke tzv Osmorke (SDP, NiP, NS, SBiH, NES uz koje je i ZNG, PDA i BHI KF).

 

Drugi način je da visoki predstavnik Christian Schmidt eventualno nametne novu odluku kojom bi omogućio da od tri člana rukovodstva FBiH, za imenovanje vlade bude potreban potpis njih dvoje, a da preglasani član ima mogućnost veta ako ga podrži 2/3 kluba kojem pripada u Domu naroda.

 

I treći način, ali vjerovatan isto kao i da Lendo potpiše vlast Osmorke i HDZ-a je da se formira nova većina između SDA, SDP-a i HDZ-a.

 

Pravo pitanje je da li bi takva odluka Schmidta bila privremena ili trajna. Ono što je poznato jeste da HDZ nikako ne želi trajnu odluku, jer smatraju da bi nekada u budućnosti oni mogli na isti način biti zaobiđeni u procesu formiranja vlasti.

 

Kakogod rok za formiranje vlasti koji je nametnuo sam Schmidt ističe upravo 6. aprila.

 

Dan ranije, tj. sutra u srijedu u Sudu BiH bit će izrečena prvostepena presuda u predmetu Fadil Novalić i drugi, kojima se sudilo po optužbi za malverzacije pri nabavci respiratora 2020. godine na početku pandemije koronavirusa. Stoga u posljednjih nekoliko dana u javnosti se mogu čuti i pročitati raznorazni scenariji o navodnom planu.

 

Tako se navodi da bi eventualna osuđujuća presuda Novaliću mogla biti iskorištena i za proces formiranja vlasti. Kako?

 

S obzirom da smo ranije naveli koje su dvije najrealnije opcije za formiranje vlasti i s obzirom na poznate odredbe Ustava FBiH, jasno je da nikakva presuda u tom smislu ne može utjecati. Međutim, ono što eventualna osuđujuća presuda Novaliću može promijeniti jeste javna percepcija i javno mnijenje koje može doprinijeti da eventualna Schmidtova odluka bude lakše opravdana u javnosti.

 

Naime, ukoliko Novalić bude osuđen, bez obzira što se radi o prvostepenoj presudi, to će u velikoj mjeri utjecati na pojačanu percepciju da premijer vlade, koji je već petu godinu u tehničkom mandatu ni na koji način ne može i dalje obnašati funkciju. A ukoliko Lendo i dalje bude pri svom stavu da ne želi dati potpis za vladu u kojoj nema SDA jer on kao član rukovodstva FBiH dolazi iz te stranke, onda se kao jedina moguća opcija u skladu sa zakonima i ustavom nameće intervencija Christiana Schmidta.

 

Sama intervencija i omogućavanje formiranja vlasti je najlakši dio posla, ali je pitanje kako će OHR opravdati svoju odluku? Kako će je opravdati ako ta odluka bude privremena? Kako će opravdati da u šest mjeseci već drugi put mijenja Ustav FBiH? U tom kontekstu bi eventualna osuđujuća presuda Novaliću mogla olakšati Schmidtu da izađe iz ćorsokaka, odnosno da u političkom smislu ta odluka prođe bez previše buke. U suprotnom teško je pronaći treći izlaz iz aktuelne situacije, a imati premijera vlade koji je osuđen je još jedna krajnost i nenormalnost.

 

Ukratko, u prilog ilustraciji kompleksnosti političke scene u FBiH stanje izgleda ovako. SDA može biti vlast jedino ako sa njima odluči koalirati ili SDP, uz DF, ili SBiH i NES te naravno uz HDZ.

 

SDP ne želi koalirati sa SDA i to su više puta naglašavali, a o koaliranju NiP-a i NS-a sa SDA nema ni govora.

 

I još jedna zanimljivost u cijeloj labirintu političke krize je da SBiH i NES poručuju da ne žele biti vlast ako Schmidt nametne privremeno rješenje, već traže trajno, koje opet ne želi HDZ. I s obzirom na takvo stanje i poruke koje smo slušali do sada jasno je da će neko morati "gutati žabe" i "nositi križeve" koje možda i ne može ponijeti.

Last modified on utorak, 04 April 2023 15:38

Istočna Bosna