Lukića je sa mjesta dekana Pravnog fakulteta na Palama 2005. godine smijenio tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, britanski diolomata Paddy Ashdown zbog sumnji da je bio dio mreže podrške Radovanu Karadžiću, tadašnjem haškom bjeguncu, kasnije pravosnažno presuđenom ratnom zločincu.

 

Lukić je "rehabilitovan" prije 10 godina, a u posljednje vrijeme istakao se negiranjem odluka Ustavnog suda BiH kada je u pitanju državna imovina. Grbić je u razgovoru za Klix.ba kazao kako nije "namjerno glasao za Lukića".

 

- Napravio sam grešku. Imao sam gošću iz Vijeća ministara, kad sam sišao dolje, već je bilo glasanje. Mislio sam da je prva na redu Svetlana iz hrvatskog naroda i ja sam je podržao.

Kad sam krenuo glasati drugi put za ustavnog sudiju, tada je pročitano za sudiju iz hrvatskog naroda i tada sam opet dao glas. Smatrao sam da je na čitanju ona bila prva te da je ona ta za koju glasam, ali sam pogriješio - kazao je Grbić.

 
 
 
 

SDP-ovac Grbić tvrdi da nisu fotografisali prilikom glasanja u NSRS-u, koji listić je onda Nikšić pokazivao?

 

Jedini iz Pokreta za državu koji je glasao protiv imenovanja Lukića bio je Ramiz Salkić (Stranka demokratske akcije).

 

- Klub Pokreta za državu nije zasjedao i zauzimao stav po ovom pitanju jer se sjednice kluba i ne održavaju. Neprihvatljivo je da neko ko je dobio mandat glasovima Bošnjaka i drugih patriota pod imenom Pokreta za državu glasa za nekoga ko je jedan od tvoraca ustava srpske republike BiH koji je označavao rušenje ustavnog poretka Republike BiH.

 

Glasati za čovjeka koji je radio protiv ustavnog poretka BiH, koji poziva da se ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, koji je smijenjen kao neko ko je bio u mreži pomagača skrivanja ratnog zločinca Karadžića je uvreda za sve one koji su glasali za Pokret - kaže Salkić za Faktor.

 

Sama činjenica da je od nas pet bio samo jedan protiv ovog imenovanja, a svi smo bili u sali tokom glasanja, je zabrinjavajuće, naglašava Salkić.

 

- Nažalost, neki zastupnici koji su izabrani bošnjačkim glasovima i glasovima oni koji vole BiH pod idejom borbe za državu danas stavove usaglašavaju sa predsjednikom NSRS-a Nenadom Stevandićem i Igorom Žunićem, predsjednikom Kluba SNSD-a umjesto sa kolegama u Klubu.



Ovo pokazuje da nisu bili svi učesnici u Pokretu za državu iskreni u ovom procesu. Osjećaj građana da su iznevjereni i prevareni kroz ovaj Pokret uz ovakvo ponašanje je potpuno argumentiran i opravdan. Nažalost, bojim se da ovo neće biti posljednje razočarenje za naše glasače ponašanjem ovih zastupnika - istakao je Salkić.